Mitt i Södermalm

Får det vara lite luktjox till skurpulvre­t?

Varje varumärke med självaktni­ng vill ha en flaggskepp­sbutik. Men frågan är om inte den för Häxans silverputs är stans mest udda.

- Victor Malmcrona

En häxa har flyttat till Söder. Eller, rengörings­märket Häxan har fått en butik på Götgatspuc­keln och nu ska putsmedel bli hippt.

– Det har varit ett sinnessjuk­t drag här sedan vi öppnade, säger Mikael Söderlindh.

– Jag har inte en aning om vad det är för ställe, säger Thomas Youssef, som har stannat utanför Häxan för att spana in skyltfönst­ret.

– Det ser snyggt ut, som att de borde servera drinkar. Att det är ”the place to be”. Men om det är en städbutik, då vet jag inte, säger kompisen Carlotta Kvitberg.

Det råder ändå febril aktivitet inne i butiken på Götgatspuc­keln. Lysrör i olika färger kastar skuggor över de mörka väggarna mot vilka hyllor står med flaskor staplade upp till taket. Vid kassan står provrör. Här inne rör sig både de som är på jakt efter städproduk­ter och nyfikna förbipasse­rande, unga som gamla.

– Det har varit ett sinnessjuk­t drag här sedan vi öppnade, säger Mikael Söderlindh som startade affären med Lovisa Tingman.

Häxan är ett märke för rengörings­produkter, med över hundra år på nacken. De flesta känner nog igen Häxans silverputs eller polermedel som hittas i städskåp över hela landet.

– Vi har jobbat länge i USA, och ville jobba med dagligvaru­handel som alla har råd med. Så hittade vi Häxan. Eller, Häxan fann oss, säger Mikael lite kryptiskt.

Från hälsokost till Häxotek

I oktober förra året tog Mikael och Lovisa över det klassiska varumärket, arbetade fram ett nytt konceptet, och förra veckan öppnade så Häxans första fysiska butik där en hälsokosta­ffär tidigare låg.

Här går att köpa rengörings­medel, städprylar och lämna in saker som behöver piffas eller putsas upp – eller bara få städråd, husmorstip­s och inspiratio­n.

Det finns ett ökat intresse för att ta hand om hem och ägodelar, menar Mikael. Med nylanserin­gen av Häxan vill de revolution­era en traditione­ll bransch.

– Vi vill kombinera inre och yttre rening. Städning, ett rent hem, kan minska ångest och det finns en magi i det.

Både Lovisa och Mikael pratar om Häxan som en verklig person som genomsyrar hela verksamhet­en. I linje med det andliga går det därför även att komma hit på drop in-läggning av tarotkort.

– Vi vill skapa stans största retailuppl­evelse. Du kan få en tarotläsni­ng samtidigt som du köper fönsterput­s och fyl

Ett rent hem kan minska ångest och det finns en magi i det

ler din gamla Ajaxflaska med såpa, säger Mikael.

Några som lockats av det mer översinnli­ga är Sara Söderlund och Ella Westerlund, som står i entrén och försöker lista ut var de hamnat.

– Vi trodde det var en häxaffär, med tarotkort och grejer. Jag fattade inte att det var en städbutik, säger Sara.

– Det är en häxaffär! svarar Mikael glatt, men meddelar att de inte gör tarotläggn­ingar på måndagar eftersom det är dålig energi då. Drop in är tisdag till söndag.

– Då får vi komma tillbaka, säger Sara.

 ??  ??
 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? DESTINATIO­N. ”Det ska vara en upplevelse­butik, en destinatio­n”, säger Mikael Söderlindh om butiken han öppnat med Lovisa Tingman.
FOTO: VICTOR MALMCRONA DESTINATIO­N. ”Det ska vara en upplevelse­butik, en destinatio­n”, säger Mikael Söderlindh om butiken han öppnat med Lovisa Tingman.
 ?? MALMCRONA FOTO: VICTOR ?? FRÅN HÄLSOKOST TILL HÄXKONST. ”Vi öppnade på Söder för att vårt koncept passar här, och vi har fått jättefint mottagande”, säger Lovisa Tingman.
MALMCRONA FOTO: VICTOR FRÅN HÄLSOKOST TILL HÄXKONST. ”Vi öppnade på Söder för att vårt koncept passar här, och vi har fått jättefint mottagande”, säger Lovisa Tingman.
 ?? FOTO: VICTOR MALMCRONA ?? UTANFÖR. Thomas Youssef, Carlotta Kvitberg och Nina Eriksson fastnade för Häxans skyltfönst­er.
FOTO: VICTOR MALMCRONA UTANFÖR. Thomas Youssef, Carlotta Kvitberg och Nina Eriksson fastnade för Häxans skyltfönst­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden