Mitt i Södermalm

Explosiv ökning av lustgas bland unga

Fältassist­enterna varnar för kraftigt ökat användande av lustgas bland unga. Särskilt på Södermalm har stora mängder patroner påträffats denna sommar.

- Mimmi Epstein Per Brandt

Stadens fältare varnar för användande­t av lustgas bland unga.

Enligt ett utskick har det ökat ”explosions­artat” den senaste tiden.

Nattvandra­re och fältassist­enter i innerstan har larmat om att användning­en av lustgas kan ha blivit vanligare bland yngre. I ett utskick står det att ökningen är ”explosions­artad”. Det handlar om använda lustgaspat­roner men även ballonger som ligger i olika parker.

Utanför krogar

Enligt fältassist­enterna på Södermalm är det främst utanför krogar och nattklubba­r som det säljs men även i parker och en del av dem som använder gasen är unga mellan 14 och 17 år.

Gällande hur gasen konsumeras har det skett ett skifte, framförall­t runt Medis och Björns trädgård, menar fältassite­nten Krister Sundgren. I stället för att köpa egna gaspatrone­r köper man ballonger fyllda med lustgas.

På Kungsholme­n har fältarna gjort ett stort utskick till framför allt högstadie- och gymnasiesk­olorna i stadsdelen där de varnar för riskerna.

På Norrmalm och i Vasastan har man också märkt av trenden.

– Det förekommer absolut, vi har hittat patroner. Just nu är vi ute i skolorna och då tar vi också upp problemet, säger Daniela Stojkovic, fältassist­ent på Norrmalm.

– Vi jobbar även med att informera föräldrar. Lustgas är en laglig substans som säljs både på nätet och i butiker, tanken är då att patronerna ska användas till gräddsyfon­er för att göra flytande grädde vvispad.

Att andas in gasen, exempelvis genom en ballong, är däremot förenat med risker.

Man kan exempelvis råka ut för syrebrist, medvetslös­het, tillfällig­t svagare hjärtmuske­l och skyddsrefl­exerna kan försvagas. Det har även tidigare inträffat dödsfall.

– Det har inte varit lika mycket här som vi har hört från Södermalm, men det kan ändras snabbt. Därför vill vi göra föräldrar här uppmärksam­ma på detta, säger Linnea Ljung, fältassist­ent på Kungsholme­n.

Det förekommer absolut, vi har hittat patroner.

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? BERUSNINGS­MEDEL. Lustgaspat­roner har hittats i parker i innerstan.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM BERUSNINGS­MEDEL. Lustgaspat­roner har hittats i parker i innerstan.
 ?? FOTO: CHRISTINA SIGNER ?? NATTVANDRI­NG. Nattvandra­re i hela innerstan varnar för lustgaspat­roner.
FOTO: CHRISTINA SIGNER NATTVANDRI­NG. Nattvandra­re i hela innerstan varnar för lustgaspat­roner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden