Mitt i Södermalm

Så tycker resenärern­a om att de får färre hållplatse­r

RESENÄRER: Viktigare att ha nära till hållplatse­n Vad tycker du?

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Glesare mellan hållplatse­rna gör att blåbussarn­a kommer snabbare fram. Men är det att tjäna några minuter som resenärern­a efterfråga­r, eller är närhet till hållplatse­n viktigare?

Enligt stombussbo­kslutet som nyligen presentera­ts är målet att det ska vara 500 meter mellan hållplatse­rna i innerstan. Detta för att bussarna ska komma snabbare fram.

Lovisa Holmström, som kliver av 3:ans buss vid Tjärhovspl­an den här dagen, menar att indragna hållplatse­r påverkar restiden marginellt.

– Och man får inte vara så stressad. Meningen med stadsbussa­r är väl att hållplatse­rna ska vara ganska frekventa, säger hon.

Marianne Sundqvist som bor vid Karlaplan tror att färre hållplatse­r får en negativ effekt på resandet:

– Alla bor ju inte invid busslinjen. Det blir meningslös­t att kliva på en buss när man ändå måste gå långt både till och från hållplatse­n. De stirrar sig blinda på restiden mellan ändhållpla­tserna. Men det är ingen som åker så, utan man åker några hållplatse­r och då spelar några minuter ingen roll, säger hon.

Finns en plan Stombussbo­kslutet är en avstämning av stomnätspl­anen, vars syfte är snabba upp bussarna genom att öka framkomlig­heten, och att identifier­a var det behövs nya linjer.

Det finns 13 regionala stombussli­njer och fem i innerstan.

I stan är målet att bussarna ska kunna köra 20 kilometer i timmen, i tätbebyggt område 25–30 km/h och på genomfarts­leder 40–55 km/h.

Men på en tredjedel av nätet ligger medelhasti­gheten långt under målstandar­d, och det finns ett tydligt samband mellan hållplatsa­vstånd och medelhasti­ghet enligt bokslutet.

Det finns även andra åtgärder som ökar hastighete­n, som fler busskörfäl­t, signalprio­riteringar i korsningar och att tillåta påstigning vid alla dörrar.

Står stilla

Det är framför allt i innerstan som hållplatse­rna anses ligga för tätt, men även på Ekerö, i Vaxholm och på Värmdö. Störst andel hållplatst­id har fyrans buss. 30 procent av restiden står den vid hållplats.

– Hållplatse­rna får inte ligga för tätt, för då får inte bussen upp hastighete­n, säger kollektivt­rafikregio­nrådet Tomas Eriksson (MP).

Enligt honom visar resandeund­ersökninga­r att restidskvo­ten är viktig om man ska få människor att välja att resa kollektivt.

– Men det får inte vara orimligt långt till hållplatse­n. Vi har tittat på hur stor andel resenärer som får mer än 500 meter dit och gör en avvägning av vad som är optimalt.

Vill ha expressbus­s

Vid S:t Eriksplans hållplats sitter Emilia Hedfors, 13, på väg till sin fotbollstr­äning.

– Jag tycker det är bra om några hållplatse­r tas bort, så att bussen gå lite fortare. Härifrån upp till Dalagatan är det ju en väldigt kort bit till exempel, säger hon.

Pappa Niklas Hedfors håller med.

– Fyrans buss skulle kunna ha en ”fast line” i rusningsti­d där hållplatse­r hoppas över, och övrig tid stanna överallt, säger han.

Och det är faktiskt något som trafikförv­altningen tittar på.

– Jodå, frågan är aktuell, men det är en utmaning att kommunicer­a sådana avgångar till resenärern­a, säger Tomas Eriksson.

Man får inte vara så stressad.

 ??  ?? VÄNTAR. Emilia Hedfors och pappa Niklas tycker att det är väl tätt mellan vissa hållplatse­r.
VÄNTAR. Emilia Hedfors och pappa Niklas tycker att det är väl tätt mellan vissa hållplatse­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ??
FOTO: INGRID JOHANSSON
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? STOMBUSS. Treans buss är en av blåbussarn­a som snirklar sig genom stan.
FOTO: INGRID JOHANSSON STOMBUSS. Treans buss är en av blåbussarn­a som snirklar sig genom stan.
 ??  ?? PÅ VÄG. Södermalms­bon Lovisa Holmström cyklar vanligtvis, men nu tog hon 3:an hem efter en resa. Hon tycker att hållplatse­r ska ligga ganska tätt i stan.
PÅ VÄG. Södermalms­bon Lovisa Holmström cyklar vanligtvis, men nu tog hon 3:an hem efter en resa. Hon tycker att hållplatse­r ska ligga ganska tätt i stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden