Mitt i Södermalm

Dyk ner bland vraken i nya museet

- Märta Lefvert marta.lefvert@mitti.se

Den 22 september får Stockholm ett nytt museum. Då öppnar Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården. Det blir en plats för häftiga upplevelse­r och ett nav för forskning om vraken i Östersjön.

Ingenstans i världen finns så många vrak som i Östersjön. Tusentals lämningar efter skepp och mindre båtar vilar på botten. Det bästa är att låta dem ligga. Det kalla och bräckta vattnet gör att de bevaras.

Men nu kan intressera­de närma sig vraken ändå. Den 22 september öppnar Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården, närmare bestämt på Djurgårdss­trand 17.

Här förflyttas besökaren både ner till havets botten och till det förflutna, genom digital teknik.

– Det blir som en tidskapsel och en helt ny värld att upptäcka. Det ligger allt från kanoter och ekor till stora skepp i Östersjön. De äldsta är från stenåldern, säger Cecilia Eriksson, pressansva­rig vid museet.

Omslutande film

I museets första utställnin­g visas det mytomspunn­a vraket Resande man, ett örlogsskep­p som förliste i en storm 1660. Genom en ”omslutande filmupplev­else” får besökaren känslan av att röra sig genom vraket, som visas i skala 1:1 och presentera­s med hjälp av ett hologram.

På andra platser i museet kan man utforska vrak genom VR-dyk, arkivdyk och spel. Museet ska vara ett nav för nya upptäckter och marinarkeo­logisk forskning runt hela Östersjön.

– Några fysiska skepp finns inte i museet. Däremot finns många spännande föremål från vrak att titta på, säger Cecilia Eriksson.

 ?? FOTO: MIKAEL DUNKER/ VRAK/SMTM ?? NY SKRUD. Den gamla båthallen från 1941 har byggts om till ett museum.
FOTO: MIKAEL DUNKER/ VRAK/SMTM NY SKRUD. Den gamla båthallen från 1941 har byggts om till ett museum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden