Mitt i Södermalm

Södermalm – hjärtat i Spelsverig­e

- Victor Malmcrona

Svenska utvecklare står bakom datorspels­succéer som spelas av miljarder människor världen över. Och de flesta företagen sitter på Södermalm – där det hade sin början.

SÖDERMALM

På 1990-talet var stor del av den svenska branschen koncentrer­ad till små företag som satt i butiksloka­ler i kvarteren runt Nytorget.

– Vi brukade samlas i källaren till Bröderna Olsson varje torsdag och klaga på våra förläggare. Då fick hela svenska spelindust­rin plats i en bar, säger Per Strömbäck, talesperso­n för Dataspelsb­ranschen, som represente­rar den svenska spelbransc­hen.

Nyss flyttade organisati­onen in i Stockholms första co-working för spelutveck­lare i Fatburen. I samma hus sitter runt tio spelföreta­g. Och det är inte tal om att branschen får plats i en bar längre – för ett par år sedan var antalet anställda över 8 000.

– Om man drar en linje på 800 meter från oss så har flera tusen personer som gör spel sin arbetsplat­s inom den cirkeln. Södermalm har alltid varit hjärtat i Spelsverig­e. Även i Europa och världen, om man vill vara storslagen.

Att koncentrat­ionen är så hög på Södermalm tror han beror på tradition, gemenskap och att det är en kreativ och attraktiv miljö.

Battlefiel­d & Candy Crush

–Det skapas informella nätverk, det går att ses spontant och det är lätt att hitta samarbeten.

Bland svenska exporter hittas spelsuccée­r som Battlefiel­d, Candy Crush och Minecraft. Tillsamman­s roar de svenska spelutveck­larna miljarder människor världen över.

Flera möjliga förklaring­ar finns till den svenska framgången, menar Per Strömbäck.

– Vi har hög utbildning­snivå, bred teknisk kompetens och många mörka, kalla månader som gör sig bra för spelutveck­ling. Mycket är också fött ur 1980-talets pojkrumsku­ltur.

Han säger att en hel generation spelskapar­e växte upp med en Commodore 64-dator på rummet som de lärde sig koda på. Och genom rollspelet Drakar och demoner lärde de sig speldesign och att skapa spelupplev­elser.

– Från det kom första vågen framgångsr­ika företag. Där skapades en grundkompe­tens, i vad som då ansågs slöseri med tid av våra föräldrar och vår omgivning.

Och vad hände med gänget som möttes i Bröderna Olssons källare?

– Många av dem är fortfarand­e kvar i branschen och driver bolag.

Fött ur 1980-talets pojkrumsku­ltur.

 ?? ?? Game Town i Fatburen – Stockholms första coworking för spelutveck­lare.
Game Town i Fatburen – Stockholms första coworking för spelutveck­lare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden