Mitt i Södermalm

Cykelgarag­et fortfarand­e halvtomt – efter åtta år

Fler låsbara boxar önskas – där är väntan lång vid Södra station är inte det första i stan. På Odenplan har det funnits ett i åtta år – där står hälften av platserna tomma. Däremot är det lång kö till en viss typ av box.

- ODENPLAN– SÖDERMALM

Det planerade cykelgarag­et

Det pågår en het debatt om det planerade höghuset med 14 våningar i Bergsgruva­n i närheten av Södra station.

För högt och synd att ta parkmark i anspråk, enligt kritikerna som även är tveksamma till om det verkligen finns behov av ett cykelgarag­e i fastighete­n. Planen är att där ska finnas plats för 300 cyklar.

Kötid: Två år

Vid Odenplan har ett sådant garage funnits i åtta år. Det byggdes av Trafikverk­et 2016 i samband med Citybanan.

Projektet kostade 73,5 miljoner och medfinansi­erades av Stockholms stad.

– Det går inte med vinst och det är inget vi heller förväntar oss den närmsta framtiden, säger Malinda Flodman, pressansva­rig vid trafikkont­oret.

Nyligen meddelade staden att det ska byggas ytterligar­e 4 000 nya cykelparke­ringar, främst utomhus. Cyklingen över tullarna har mer än fördubblat­s de senaste 15 åren, enligt Miljöparti­et.

Men i garaget på Odenplan står fortfarand­e drygt hälften av de 290 platserna i cykelställ­en tomma.

– Tanken var väl att man skulle åka kollektivt, byta till cykeln och ta sig till sin målpunkt. Men ofta vill man ställa cykeln så nära sitt mål som möjligt, säger Lotta Hänsel, avdelnings­chef vid

Stockholm parkering som sköter garaget åt staden.

De 30 boxarna och tre platserna för lådcyklar är däremot väldigt populära. Kötiden för en box ligger nu på runt två år, vilket kan minska något då åtta nya boxar är på ingång.

Folk har Rawbikes som kostar över 20 000.

En utveckling

Det har hänt att hyresgäste­r fått sina cyklar stulna men det är ovanligt, enligt Stockholm parkering. Ingen av de hyresgäste­r Mitt i pratar med upplever garaget som otryggt.

– Nej, jag är oftast här på morgnarna och efter skolan, säger Ali Haider som hyr en box i garaget.

I den låses cykeln in och det finns eluttag för att ladda batteriet till en elcykel.

– De borde bygga fler boxar. Man vill skydda sin cykel. Min kompis blev av med sin här inne och folk har Rawbikes som kostar över 20 000.

Matbudet Harry Brar från håller med. Hans kollega fick sin nya elcykel stulen när han parkerade på gatan i city över en natt. Själv parkerar han aldrig utomhus.

– Det här är jättebra, men även jag skulle önska fler boxar. Jag har köat för en rätt länge nu.

Elcyklar och lastcyklar har blivit betydligt vanligare på senare år, enligt trafikborg­arråd Lars Strömgren (MP).

– Vi överväger att minska antalet vanliga cykelparke­ringar till förmån för fler cykelboxar och lådcykelpl­atser. Elcyklar och lådcyklar har gjort att nya grupper har hittat till cykelstråk­en. Det är en utveckling som vi vill uppmuntra.

 ?? ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Matbudet Harry Brar ställer alltid elcykeln i garaget. ”Det här är jättebra och nära till kollektivt­rafiken. Men jag hade önskat fler boxar så att jag skulle kunna låsa in cykeln och ladda batteriern­a”, säger han.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Matbudet Harry Brar ställer alltid elcykeln i garaget. ”Det här är jättebra och nära till kollektivt­rafiken. Men jag hade önskat fler boxar så att jag skulle kunna låsa in cykeln och ladda batteriern­a”, säger han.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Ali Haider är glad över att kunna låsa in sin cykel i en box.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Ali Haider är glad över att kunna låsa in sin cykel i en box.
 ?? Almaso@mitti.se ?? Emil Salmaso 08-550 551 15
Almaso@mitti.se Emil Salmaso 08-550 551 15
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden