Mitt i Södermalm

Buss med rena sprutor här för att stanna

Provtagnin­g Spray mot överdoser Fina samtal

- Victor Malmcrona

Vi vet att det finns de som delar med sig av sina sprutor till andra i missbruk

Det rör sig om en yta på bara några kvadratmet­er, men från lastutrymm­et på minibussen kan otaliga liv räddas. Sprututbyt­esbussen åker till dem som inte själva kan eller riktigt vill söka vård.

STOCKHOLM

Den ser inte mycket ut för världen, minibussen som för tillfället står parkerad utanför Maria sjukhus. Men från den ges vård till hemlösa och personer i beroenden. Sjuksköter­skorna Vicky Tersmeden och Mimmi Deinum är precis tillbaka efter dagens insats.

– Mycket handlar om att skapa en god relation med patientern­a. Det har vi lyckats med under åren. Vet de om att vi kommer, så kanske vi får tio nya patienter den dagen, säger Vicky Tersmeden.

Detektivar­bete

Att veta vart de ska åka är inte alltid helt enkelt, framförall­t var det inte det i början. De har fått ringa socialtjän­sten eller polisen för att hitta bra platser att stå. Även patientern­a själva tipsar. Ibland åker bussen till tillfällig­a bosättning­ar.

– De rivs, så flyttar personerna vidare. Då blir det lite detektivar­bete att hitta dem igen.

En viktig del av av verksamhet­en är sprututbyt­et. Det startades som ett projekt 2019, som ett komplement till fasta mottagning­ar. Bussen åker i hela Stockholms stad, samt från Hallstavik i norr till Södertälje i söder.

Besökarna erbjuds även behandling och provtagnin­g för sjukdomar som hepatit a, b och c samt hiv. Mimmi håller upp en liten flaska med läkemedel.

– Det är en nässpray som kan häva en överdos, som patientern­a kan använda själva. Den är vi frikostiga med att skriva ut, säger hon.

– Det blir även samtal om var personen befinner och vilka behov den har. Ofta är det fina samtal, kanske för att det inte alltid är så lösningsfo­kuserat, utan det handlar om att vi lyssnar.

Trots många besökare tror de två kollegorna ändå att det finns ett stort mörkertal av personer i behov av vård..

– Vi vet att det finns de som delar med sig av sina sprutor till andra som inte vågar komma hit av olika anledninga­r. Men vi är en länk till stöd i alla lägen, säger Vicky Tersmeden.

I höstas togs beslut om att göra sprututbyt­esbussen permanent. Timmarna den är ute ökades också till 30 timmar i veckan.

Ny buss

Samtidigt syns en nedåtgåend­e trend i hur många som besöker sprututbyt­ena i Stockholm. Det gäller både de fasta mottagning­arna som bussen. Regionen ser därför samtidigt över möjlighete­n att öppna fler fasta sprututbyt­en vid öppenvårds­mottagning­ar i länet.

Till hösten byts den gamla bussen ut mot en ny. Den största förändring­en det ger – utöver att de får mikro och toalett – är att de får en brits. Den kommer till användning när de ska göra en elastograf­i, vilket görs av personer inför behandling av hepatit c.

– Det är meckigt idag, har vi en brits är det bara att lägga sig på den, säger Vicky Tersmeden.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden jobbar i minibussen och erbjuder vård till personer som kan ha svårt att själva söka hjälp.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden jobbar i minibussen och erbjuder vård till personer som kan ha svårt att själva söka hjälp.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Enhetschef­en Maria Immala, sjuksköter­skorna Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden, samt Sandra Ivanovic Rubin (MP).
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Enhetschef­en Maria Immala, sjuksköter­skorna Mimmi Deinum och Vicky Tersmeden, samt Sandra Ivanovic Rubin (MP).
 ?? KÄLLA: MITT I ?? Här ses
KÄLLA: MITT I Här ses

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden