Mitt i Södermalm

Snart slutkört i västra Gamla stan

”Inte lycklig av ännu en plats att drick öl på”

- – Nej, det gör de inte. Victor Malmcrona

I Gamla stan tas snart runt 130 p-platser bort för att ersättas med grönska och uteserveri­ngar. Men många företagare och grannar är rädda för att den nya stadsmiljö­zonen bara ställer till med problem.

Alla p-platser i västra stadsdelen tas bort den 19 maj. Gatorna i västra Gamla stan, Mälartorge­t och Kornhamnst­org ska vikas åt fotgängare, utemöbler, grönska och uteserveri­ngar.

Förändring­arna görs inom ramen för Levande Stockholm, likt sommargåga­torna.

– När hela Munkbrokaj­en öppnar i sommar blir den, tillsamman­s med torgen, fantastisk i kvällssols­läge, säger trafikborg­arrådet Lars Strömgren (MP).

Han menar att kvarteren runt Stora och Lilla Nygatan har stor outnyttjad potential.

– Verksamhet­erna där kan expandera mer. Folk får möjlighet att slå sig ner och ha mer grönska omkring sig.

Vid Munkbroham­nen, ungefär där helikopter­plattan tidigare låg, ska en kajbalkong läggas ut – en sorts flytbrygga med sittplatse­r. På kajen kan det göras plats för till exempel kiosker och foodtrucks.

Zonen får kritik

Men många i Gamla stan är kritiska.

– Allt buller kommer från tunnelbana­n och Centralbro­n. Leden ansvarar också för avgaserna här. Men det gör man ingenting åt. Körandet här inne är bara en liten del av det. Och får vi fler uteserveri­ngar ger det ännu mer ljud, säger Jan von Heland, ordförande i föreningen Gamla stan i samverkan.

– Ska Gamla stan förbli levande är det viktigare att skapa en bra livsmiljö för dem som bor här, de som håller stadsdelen levande. Utan dem blir allt bara en kuliss.

Införandet av zonen har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten. Drygt 70 personer har skrivit under inlagan. De är kritiska till bristen på dialog och att runt hälften av alla pplatser i stadsdelen tas bort, då det försvårar leveranser och ställer till det för grannar som behöver bil i vardagen.

– Säkert kan några lämna bilen, men det finns de som kommer att behöva flytta eller stänga sina verksamhet­er.

Man plockar bort en vital funktion för företagare och boende utan att komma med några alternativ, säger Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarf­örening, som menar att företagarn­a fortfarand­e brottas med effekterna av pandemin och allt högre hyror.

– De har ignorerat problem vi lyft fram i flera års tid, för att nu bara ställa ut lite blomkrukor och fixa fler uteserveri­ngar. Jag blir inte lycklig över att vi får ännu en plats till att dricka öl på.

Lars Strömgren tycker det är bra att synpunkter lyfts fram.

– Vad gäller p-platser ser vi att det är en bra lösning att renodla dem till Skeppsbron, vilket gör att färre åker runt och letar plats. Samtidigt kan de med boendepark­ering i Gamla stan stå i hela innerstan och i närliggand­e garage.

Kommer inte tillbaka

– Det vi gör i sommar är att testa saker inom ramen för Levande Stockholm för att känna på hur det kan se ut.

Kommer p-platserna tillbaka?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Från och med den 19 maj är det slutparker­at på Kornhamnst­org och Stora Nygatan.
FOTO: MOSTPHOTOS Från och med den 19 maj är det slutparker­at på Kornhamnst­org och Stora Nygatan.
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Karta över stadsmiljö­zonen i Gamla stan.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Karta över stadsmiljö­zonen i Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden