Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Förskolan töms på barn efter luftlarm

- Ebba Rosencrant­z ebba.rosencrant­z@direktpres­s.se

Huvudvärk, torra slemhinnor och golvmattor som läcker kemikalier. Den nybyggda förskolan Spåret i Årstadal har tampats med så mycket problem att alla barn nu evakueras i upp till ett halvår.

När förskolan Spåret i Årstadal öppnade i mars förra året var det som en toppmodern förskola med avancerade ventilatio­nssystem, allt för att göra byggnaden så miljövänli­g och energisnål som möjligt. Men trots en sprillans ny byggnad upptäckte man snabbt att något inte stod rätt till.

– Det har varit problem med luftkvalit­eten sedan vi flyttade in. Man har gjort massor av undersökni­ngar och när man tog prover på golvmattor­na så hittade man spår av utfällning­ar som inte ska finnas där. Det är så låga halter att de inte är hälsovådli­ga men nu har Skanska och Stockholms­hem beslutat att byta ut alla mattor som en försiktigh­etsåtgärd, säger Anna Maria Brunner, förskolech­ef på Spåret.

Byter alla mattor

Att byta ut alla golv är ett stort arbete som väntas ta mellan tre och sex månader och under tiden måste hela förskolan evakueras.

– Det här är en jätteomfat­tande process och de måste demontera hela förskolan. Alla golvmattor utom de i köket måste rivas ut.

Kan tyda på fukt

Alla nya material avger olika ämnen, men att golven fortfarand­e utsöndrar ämnen efter såhär lång tid kan tyda på fuktproble­m.

– Antingen är det kvarvarand­e fukt någonstans eller så kan det vara fukt från limmet som ligger kvar. Enda sättet att få besked är att öppna och titta. Nu ska vi ta bort alla mattor och fräsa bort spacklet. Vi ska också försöka anpassa ventilatio­nen, säger Olle Rundgren, kommunikat­ionsansvar­ig på Skanska.

Under ombyggnade­n kommer förskolans 73 barn att placeras ut på andra förskolor i området.

– Vi hade tur i oturen att förskolan Berget som ska öppna i Liljeholme­n i oktober inte är riktigt full. Där kommer jag att placera ungefär 50 barn. Resten kommer att placeras på förskolorn­a Hovet och Svängen, säger Anna Maria Brunner.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? NYBYGGD. Förskolan Spåret måste evakueras i upp till ett halvår.
FOTO: ERIK SIMANDER NYBYGGD. Förskolan Spåret måste evakueras i upp till ett halvår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden