Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nytt avtal hotar sent festande på Cyklopen

- Linn Matikka

Efter klagomål. Nu vill staden att kulturhuse­t i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet. Cyklopen anser att man följt stadens riktlinjer.

I våras fick det alternativ­a kulturhuse­t i Söderort permanent bygglov för huset i Högdalen – och gavs klartecken till att bygga ut med bland annat en utescen och ett växthus.

Men nu kommer ett bakslag som gör att kollektive­t bakom Cyklopen känner att deras kärnverksa­mhet är hotad.

Cyklopen står på stadens mark och de hyr marken ge- nom ett arrendeavt­al – som behöver förhandlas om i och med att kulturhuse­t behöver större utrymme.

”Förödande”

Enligt Cyklopen innebär förslaget till nytt arrendeavt­al kraftiga försämring­ar.

– Bland annat står det att vi inte får ha konserter eller annat som låter mycket efter klockan 22 och att vi måste ha tillstånd för att få hyra ut våra lokaler. En stor del av det vi gör handlar just om det och konsertern­a brukar sluta vid 23. Två gånger i månaden har vi också haft evenemang till 03. Det här får förödande konsekvens­er för oss, säger Victor Marx, en av de som är engagerade i Cyklopen.

Han är också kritisk till att ett större område än i dag behöver hägnas in och att Cyklopen kan bli tvunget att böta om de bryter mot vissa delar av i avalet.

Enligt staden är det klagomål som gjort att man vill ändra kraven.

– Vi har inte varit nöjda med hur arrendet fungerat och det har kommit klagomål på verksamhet­en. Därför vill vi att avtalet ska bli tydligare så att det inte blir diskussion­er om vad som gäller och så att folk i närheten inte blir störda av verksamhet­en, säger Britta Eliasson på exploateri­ngskontore­t.

”Kan inte skriva på”

– De här klagomålen har handlagts av miljöförva­ltningen och avskrivits eftersom vi har följt stadens riktlinjer, säger Victor Marx från Cyklopen.

Britta Eliasson på exploateri­ngskontore­t tror att parterna ska komma överens.

– Vi har lyssnat på deras oro och funderar just nu på om vi kan justera skrivninga­rna i avtalet. Vi hoppas kunna komma med ett nytt avtalsförs­lag om en månad ungefär, säger Britta Eliasson.

Det här får förödande konsekvens­er för oss.

 ?? FOTO: CYKLOPEN ?? HOTAS. Staden vill att kulturhuse­t Cyklopen i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet.
FOTO: CYKLOPEN HOTAS. Staden vill att kulturhuse­t Cyklopen i Högdalen vidtar en rad åtgärder för att få fortsätta med sin verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden