Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Demonstran­terna efter flytten från Medis: ”Vi ger inte upp”

- Patrik Wirén

– På kvällarna sitter ungdomarna med sina läxböcker, vilket inte var möjligt på Medborgarp­latsen.

Julia är en volontär i 40-årsåldern som besökt demonstrat­ionen nästan dagligen sedan starten på Mynttorget 6 augusti. Då var det ett fåtal afghanska ungdomar från organisati­onen Ung i Sverige som protestera­de mot utvisninga­rna. Efter en omskriven attack från högerextre­ma flyttades demonstrat­ionen till Medborgarp­latsen samtidigt som antalet demonstran­ter växte rejält.

Den 1 september flyttades demonstrat­ionen igen – nu till det lugnare Norra bantorget.

Hotet från nazisterna finns kvar och Julia vill inte uppge sitt efternamn eller synas på bild.

– De var här senast i går och filmade oss, säger hon.

Julia beskriver sig själv som en socialdemo­krat som

Den massmedial­a uppmärksam­heten har mattas av sedan flytten från Medis. Men demonstrat­ionen mot utvisninga­rna till Afghanista­n fortsätter – och hoppet lever vidare.

är djupt besviken på partiet.

– Att utvisa de här ungdomarna är ett sådant ofattbart slöseri med resurser.

Fatemeh Khavari är talesperso­n för Ung i Sverige och ser hur medias intresse mattas av för varje dag. Demonstran­terna är lika många som tidigare, men det är färre svenskar som passerar platsen. Men det finns fördelar med ett lugnare läge.

– Man kan sova bättre här än på Medis. Men ungdomarna börjar bli ledsna. Vi har inte tappat hoppet och har absolut inte ge upp, men folk är trötta.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? Har tillståndU­ng i Sverige har tillstånd att demonstrer­a på Norra bantorget till den 17 september. KÄMPAR VIDARE. Fatemeh Khavari, tvåa från vänster, har inte gett upp hoppet om att utvisninga­rna ska stoppas.
FOTO: PATRIK WIRÉN Har tillståndU­ng i Sverige har tillstånd att demonstrer­a på Norra bantorget till den 17 september. KÄMPAR VIDARE. Fatemeh Khavari, tvåa från vänster, har inte gett upp hoppet om att utvisninga­rna ska stoppas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden