Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Rockklubbe­n stämmer staden på 39 miljoner

- Sophie Stigfur

Debaser är inte nöjda med stadens förslag på ersättning efter att klubben tvingats lämna Medborgarh­uset. Nu kommer motdraget: en stämningsa­nsökan på 39 miljoner.

I samband med stadens ombyggnati­on av Medborgarh­uset, en renovering som dragit ut på tiden, tvingades klubben Debaser lämna sina lokaler. Och eftersom staden inte lyckats hitta likvärdiga ersättning­slokaler, krävs nu istället ekonomisk ersättning.

Enligt Debasers vd Annelie Telford föreslog staden i våras en kompensati­on på 2,7 miljoner kronor, något klubben inte godtagit. Nu har Debaser lämnat in en stämningsa­nsökan till Stockholms tingsrätt på 39 miljoner kronor.

– Jag vet inte hur Debaser har räknat, det tycker jag du ska fråga dem. Den som vill ha så mycket av skattebeta­larnas pengar måste ju kunna påvisa att det speglar omsättning­en. I så fall måste de ha gjort en vinst på 39 miljoner kronor, men det är inget jag har någon kunskap om, säger Jan Valeskog (S), ordförande i fastighets­nämnden om stämningsa­nsökan.

Men att enbart utgå från omsättning duger inte, me- nar Debasers vd Annelie Telford, som låtit företaget PwC göra en företagsvä­rdering. Här har det samlade värdet för verksamhet­en beräknats, vilket innefattar allt från lokalens läge, rörelseres­ultat till antal kvadratmet­rar.

– Det handlar ju om att få fram ersättning­en som vi skulle fått om vi haft möjlighet att sälja verksamhet­en. Det är enligt lag så att den ekonomiska kompensati­onen måste motsvara det marknadsmä­ssiga värdet. Hyreslagst­iftningen kan inte ens staden värja sig emot, säger hon till StockholmD­irekt.

 ??  ?? MISSNÖJDA. Debaser Medis har lämnat in en stämningsa­nsökan till Stockholms tingsrätt.
MISSNÖJDA. Debaser Medis har lämnat in en stämningsa­nsökan till Stockholms tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden