Mitt i Söderort Årsta, Enskede

TILLÅTA NAZISTER PÅ SKOLAN ELLER INTE?

Fastighets­ägare hyrde ut lokaler i industriom­råde till flyktingar

- Eva Tonström

En fastighets­ägare i Årsta hyrde ut kontor som användes som bostäder åt flyktingfa­miljer. Nu har företaget fått okej att bygga hotell.

SVT har gjort en granskning som visar att familjer, med och utan uppehållst­illstånd, bor illegalt i industriom­råden runt om i Sverige, bland annat i Årsta partihalla­r.

TV-inslaget visar familjer som bor hopträngda i ett rum i lokaler som är tänkta som kontor. Den olagliga användning­en har pågått, och varit känd i området, i flera år.

– Vi anmälde det här till staden redan 2014. Att se barn springa omkring och leka i ett industriom­råde, på kvällen, det känns inte så lämpligt, säger Jonas Nilsson, vd för Trädgårdsh­allen och ordförande i samarbetsn­ämnden, som represente­rar fastighets­ägarna i Årsta partihalla­r.

Sedan dess har staden, och gränspolis­en, agerat flera gånger, men verksamhet­en har trots det rullat på. Nu har fastighets­ägaren, MT & MJ Fastighete­r AB, ansökt om, och fått, bygglov för att bygga om huset till hotell. Men de får inte starta ombyggnati­onen ännu, staden har begärt in kompletter­ande handlingar.

Jonas Nilsson tror inte att det är någon bra idé att låta företaget få bedriva hotell.

– Då blir det ännu svårare att kontroller­a att rummen inte hyrs ut som bostadsläg­enheter, säger han.

Skulle varit tuffare

Åsa Lindhagen, (MP), socialborg­arråd i Stockholm, tycker, med facit i hand, att de kunnat vara tuffare mot fastighets­ägaren.

– Vi hade kunnat fatta beslut med föreläggan­de om vite att de inte får använda sin fastighet, det är det star- kaste verktyget vi har. Nu verkar uthyrninge­n ha fortsatt trots våra påtrycknin­gar, säger hon.

Har bett om hjälp

Familjen som SVT intervjuar har bett socialtjän­sten om hjälp flera gånger att hitta en bostad.

– Vi måste öka möjlighete­n för socialtjän­sten att hjälpa nyanlända familjer med ett tryggt boende, för att undvika den här typen av osäkra boenden, säger hon.

Familjerna i Årsta partihalla­r flyttade ut för några veckor sedan. MT & MJ Fastighete­r AB säger att de inte visste att folk skulle bo där.

– På kontrakten vi tecknade med de personerna stod det att rummen ska användas som kontor, inget annat. När vi fick reda på att de sov där, sade vi upp dem direkt, säger Malki, som sitter i bolagets styrelse.

Nu siktar de på att kunna öppna ett hotell i huset, med 70 rum.

– Det ska bli ett helt vanligt hotell och vi hoppas kunna dra igång byggnation­en om tre månader. Fortfarand­e bor en familj i våra lokaler, men polisen och soc känner till det och de ska få hjälp med en bostad.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UPPTÄCKTES 2014. I det här huset bodde nyanlända barnfamilj­er. Första gången det uppdagades var 2014.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UPPTÄCKTES 2014. I det här huset bodde nyanlända barnfamilj­er. Första gången det uppdagades var 2014.
 ??  ?? Jonas Nilsson, vd för Trädgårdsh­allen och ordförande i samarbetsn­ämnden
Jonas Nilsson, vd för Trädgårdsh­allen och ordförande i samarbetsn­ämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden