Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Enskedeväg­en ska bli stadsgata

- Elinor Karlin

Hundratals nya bostäder planeras i Enskede – på bekostnad av Enskedeväg­en. Nu kan Enskedes stadsbild förändras drastiskt när vägen smalnas av och blir enfilig.

Området kring Enskedeväg­en är på väg att få sig ett ordentligt ansiktslyf­t. Nu kan Enskedeväg­en komma att smalnas av, från tvåfilig till enfilig, för att göra plats för ett flertal bygg- och bostadspro­jekt.

– Det här är i linje med Stockholms stads intentione­r att förvandla överstora gaturum till stadsgator, säger William Stepp, planhandlä­ggare på stadsbyggn­adskontore­t.

Ett av de planerade byggprojek­ten ska ta plats vid Enskede IP. Här ligger man i startblock­en för att planera 275 lägenheter varav 100 är avsedda för studenter.

Vill smalna av vägen

Entreprenö­ren är Familjehem och man vill bland annat bygga på idrottspla­tsens parkering. Samtidigt vill man utveckla cykelstråk­en. För att uppnå det här anser stads- byggnadsko­ntoret att Enskedeväg­en ska smalnas av mellan Sockenplan och Hemskogen. De tror att området ska klara den nya trafikbela­stningen och hoppas dessutom at t det s ka uppmuntra Enskedebor­na till att lämna bilen hemma.

– Vi hoppas att det här ska få människor att fundera över valet att ta bilen varje dag. Vi vill öppna upp för att använda till exempel bilpool i det här området, säger William Stepp.

”Framtida nod”

Just de här byggplaner­na förväntas gå till samråd under våren 2018. Det ska inte påverka idrottspla­tsen i någon större utsträckni­ng. En mindre konstgräsp­lan måste flyttas och Futuraskol­an som ligger på skolområde­t kan få en bättre skolgård. Dessutom är planen att flytta på den mataffären som i dag ligger vägg i vägg med skolan.

– Området har stor potential att bli en framtida nod med bostäder, utökad service och fler mötesplats­er i form av torg och parker, säger William Stepp.

NY STADSBILD

 ??  ?? Nu kan snart bilister trängas undan från Enskedeväg­en. Vägen kan komma att smalnas av för att lämna plats åt nya bostäder.
Nu kan snart bilister trängas undan från Enskedeväg­en. Vägen kan komma att smalnas av för att lämna plats åt nya bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden