Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nu är det klart – Östberga får ett eget kulturcent­rum

- Eva Tonström

Igår blev det klart, Östbergabo­rna får ett eget kulturhus i centrum. Huset ska rymma bland annat fritidsgår­d, bibliotek och öppen förskola.

Många Östbergabo­r stod bakom medborgarf­örslaget som lämnades in till stadsdelen förra hösten: De ville ha ett kulturhus mitt i centrum där man kan samla aktivitete­r för människor i alla åldrar, under samma tak.

Efter ett år av räknande och möten mellan förvaltnin­gar och andra aktörer, har staden och Svenska Bostäder nu landat i ett beslut – det blir ett allaktivit­etshus. Det kommer ha plats för ett nytt bibliotek, fritidsgår­d och öppen förskola, Östberg a c o mmunity c e n t e r (ÖCC), Fryshuset, även aktivitete­r för pensionäre­r, kulturskol­a och musikstudi­o. Där ska också finnas lokaler som kan hyras av föreningar vid behov.

– Tanken är att huset ska vara välkomnand­e för alla och bli en mötesplats för boende i Östberga med omnejd. Med allaktivit­etshuset vill vi befolka centrum och torget och därmed öka trygghet och trivsel, säger s t adsdelsdir­ektör Lena Lundström Stoltz.

Det är den stora, två våningar höga fastighete­n mitt i centrum som kommer att byggas om och mötesplats­erna och själva kulturhuse­t kommer att bli framförall­t på nedre plan. Övre planet vill man ska utvecklas mer som ett kommersiel­lt centrum, med pizzerian och frisören som blir kvar, och en ny mataffär.

– Det här känns jättekul, kanske är det det bästa vi har gjort hittills, säger Ulf Walther, (S), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsn­ämnd.

 ??  ?? VISION. Skiss från nedre torget.
VISION. Skiss från nedre torget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden