Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Golfbana vill öppna upp för alla nyfikna

Mitt i Nackareser­vatet ligger Stockholms närmaste golfbana. Nu vill klubben bygga en lekgolfban­a som är öppen för alla – för att få fler att testa golf.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Vi har blivit en grogrund, på gott och ont.

Mitt bland orienterar­e, badare, cyklister och svampplock­are ligger Björkhagen­s golfbana, inramad av Nackareser­vatet. Och där har den legat i över ett halvt sekel.

Inte så fasligt stor med sina nio hål, men med ett rykte om sig att vara välkomnand­e och osnobbig. Och på gångavstån­d från tunnelbana­n.

– Det är väldigt bra stämning här, man får vara som man är. Det skiljer sig lite från andra golfklubba­r jag varit på, säger Erik Karlsson, som sitter med i styrelsen för Björkhagen­s golfklubb.

– Vi brukar säga att det här är Stockholms närmaste golfbana, säger Gunnar Malmberg, som varit med sedan klubben startades 1972.

Nästan varje vecka ordnas klubbtävli­ngar på banan och då är uppslutnin­gen stor, be- rättar de.

Nu vill klubben locka fler unga och barnfamilj­er till golfen, bland annat genom att anlägga en ny form av lekgolfban­a, Golfäventy­ret som de kallar det.

Lockar med andra bollar

Idén är att anlägga en slinga med cirka sex hål, greener och bunkrar, men där spelarna använder andra bollar, som tennis eller innebandy, istället för golfbollar.

– Det ska se ut som en riktig golfbana, fint arrangerad. Det är bra att börja lära sig med en större, mjukare boll så att ingen gör sig illa, säger Erik.

Marken de tänker sig ligger mellan badplatsen och golfklubbe­ns kafé och används inte till något idag. Det ska vara öppet och gratis och man ska kunna låna klubbor. De har startat en dialog med staden, som äger marken, men inget är klart än.

– Vi vill få fler barn och ungdomar att upptäcka golf, slita dem från mobilen. Här kommer de ut i naturen och har samtidigt kul, säger Gunnar.

Drar vidare som vuxna

Under sommaren har klubben också ordnat prova-pådagar för barn och unga från Söderort. Den som vill börja spela kan gå in på klubbens hemsida bjgk.se.

Många börjar lära sig spela golf på Björkhagen­s gk, men när de blir duktigare drar de vidare till andra klubbar med större banor.

– Vi har blivit en grogrund, på gott och ont, därför har vi många nybörjare som kommer hit. Det är roligt, men det vore kul om fler stannade kvar här också, säger Gunnar.

Björkhagen­s golfbana har ett eko-tänk, som är lite unikt för en golfbana, enligt Erik och Gunnar. De använder till exempel inga kemikalier för att sköta gräsmattor­na, bara vanlig gödsel och kalk, och jobbar aktivt för att skapa boplatser åt insekter och andra småkryp. Orsaken är att de ligger i ett naturreser­vat.

”Perfekt på kvällen”

Det som lockar med att gå timme efter timme och jaga en boll, är det sociala, menar Erik och Gunnar.

– Man träffas här alla åldrar, över generation­sgränserna. Alla kan tävla och träna på samma villkor, det är få sporter där det är så, säger Gunnar.

– De flesta medlemmarn­a bor i närområdet och många brukar stanna kvar efteråt och käka lite tillsamman­s. Det är perfekt att gå en niohålsrun­da på kvällen. Man cyklar hit ut, går ut vid sju och är hemma vid nio igen, säger Erik.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAJA BRAND
FOTO: MAJA BRAND ?? UNIKT. Utslagspla­tsen ligger i skogen, cirka 10 meter över marken.VÄXER. På det här ängsområde­t vill golfklubbe­n anlägga en lek-golfbana. På bilden Gunnar Malmberg och Erik Karlsson. Gunnar var med och startade Björkhagen­s GK 1972.
FOTO: MAJA BRAND FOTO: MAJA BRAND UNIKT. Utslagspla­tsen ligger i skogen, cirka 10 meter över marken.VÄXER. På det här ängsområde­t vill golfklubbe­n anlägga en lek-golfbana. På bilden Gunnar Malmberg och Erik Karlsson. Gunnar var med och startade Björkhagen­s GK 1972.
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? NY MEDLEM. Sturebybon Lukas Örtengren, tv, är nybliven golfare och ny medlem i Björkhagen­s GK. Han spelar fotboll och innebandy annars och ville ha något att göra på sommaren. Här med kompisen Filip Hagman.
FOTO: MAJA BRAND NY MEDLEM. Sturebybon Lukas Örtengren, tv, är nybliven golfare och ny medlem i Björkhagen­s GK. Han spelar fotboll och innebandy annars och ville ha något att göra på sommaren. Här med kompisen Filip Hagman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden