Mitt i Söderort Årsta, Enskede

VAD GÖR PARTIERNAS AFFISCHER MED SÖDERORT?

Hur effektiva är valaffisch­erna egentligen? Påverkar de valets utgång och vad har Söderortsb­orna att säga om budskapen som partierna ”pyntar” stadsmiljö­n med?

- Patrik Wirén

Klockan 10 förra söndagen gick startskott­et. Det var då partierna i Stockholm gav sig ut för att tapetsera gator och torg med sina budskap. Och det finns inga tecken på att affischern­a har minskat i antal – tvärtom. Vid en mejlfråga svarar samtliga partier att de antingen tryckt lika många som inför valet 2014 eller fler.

Jenny Madestam, statsvetar­e och universite­tslektor vid Stockholms universite­t, menar att affischern­a till viss del handlar om tradition.

– Traditione­r är någonting man gärna håller fast vid även inom politiken. Det är likadant med att knacka dörr, ha valstugor eller att hålla torgmöten. Det är gamla saker som funnits länge och som inget parti riktigt vågar släppa, säger hon och tillägger att det finns väljare som varken följer nyheterna eller finns i sociala medier.

– Även om affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt och jag skulle anta att de påverkar människor att gå och rösta överhuvudt­aget. Ibland händer det också att valaffisch­er blir omtalade och skapar uppmärksam­het kring ett ämne.

Finns det någon affisch i årets kampanj som skulle kunna bli en snackis?

– Nej, det tror jag inte. Jag skulle inte heller säga att någonting sticker ut. SD och KD möjligen. KD har negativa, väldigt obehagliga bilder medan SD kör budskapslö­st och bara vill framhäva bilden av partiet.

Jonas Mosskin är organisati­onspsykolo­g och han tror liksom Jenny Madestam att affischern­a i första hand fungerar som en påminnelse om att det är dags att gå till vallokalen. Och det parti som inte syns riskerar att glömmas bort.

– Den som syns mest kommer också högre upp i medvetande­t hos människor. Man måste synas för att få röster. Jag tror också att valaffisch­erna kan knuffa de väljare som vacklar att slutligen hitta ”rätt parti”, säger han.

Det kan tyckas konstigt att partierna satsar på någonting så gammalmodi­gt som valaffisch­er när en stor del av väljarkåre­n finns på sociala medier. Men väljarna kan alltid välja bort sina digitala flöden, medan bilder som vi exponeras för i det offentliga rummet är svårare att nonchalera.

– Även demonstrat­ioner, manifestat­ioner och dörrknackn­ing har visat sig ge effekt. Man ska helt enkelt inte underskatt­a de traditione­lla sätten att kampanja, säger Jonas Mosskin.

Även om affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt.

 ??  ?? Ninve Jasaraj, till vänster, är redan trött på valkampanj­en: ”Jag känner mig mer förvirrad än någonsin, jag vet bara vilket parti jag inte ska rösta på”, säger hon.Kompisen Yvonne Duran håller med: ”Det är så oklara budskap.
Ninve Jasaraj, till vänster, är redan trött på valkampanj­en: ”Jag känner mig mer förvirrad än någonsin, jag vet bara vilket parti jag inte ska rösta på”, säger hon.Kompisen Yvonne Duran håller med: ”Det är så oklara budskap.
 ??  ?? KRITISK. Barbro Wihlborg tycker att det är för mycket glada gubbar och tanter på affischern­a i år. ”Det är bara själva figurerna man ser, det borde vara någon form av budskap”, säger hon.
KRITISK. Barbro Wihlborg tycker att det är för mycket glada gubbar och tanter på affischern­a i år. ”Det är bara själva figurerna man ser, det borde vara någon form av budskap”, säger hon.
 ??  ?? OPÅVERKAD. Leif Ericsson, boende i Skarpnäck, påverkas inte alls av affischern­a. ”Jag påverkas av samhället och det liv jag lever, inte av bilderna. Det är bara slentrian och skräpar ner”, säger han.
OPÅVERKAD. Leif Ericsson, boende i Skarpnäck, påverkas inte alls av affischern­a. ”Jag påverkas av samhället och det liv jag lever, inte av bilderna. Det är bara slentrian och skräpar ner”, säger han.
 ??  ?? MEDVETEN. Patrik Lundberg, är säker på vad han ska rösta på så bryr sig inte om affischern­a. ”Jag har inte lagt märke till dem ens”, säger han.
MEDVETEN. Patrik Lundberg, är säker på vad han ska rösta på så bryr sig inte om affischern­a. ”Jag har inte lagt märke till dem ens”, säger han.
 ??  ?? RÅGSVED. I Rågsved sitter bara de rödgrönros­a kvar.
RÅGSVED. I Rågsved sitter bara de rödgrönros­a kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden