Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Stockholms­valet:

Helldén (MP) om Södra länken

- Clarence Frenker 073-600 69 00 clarence.frenker@direktpres­s.se

Trafiksitu­ationen i Stockholm är en av de viktigaste och mest laddade frågorna för stadens, och regionens, invånare i höstens val. Och trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) har efter snart fyra år i det rödgrönros­a styret mer eller mindre blivit en symbol för den.

– Det har varit en fantastisk mandatperi­od där vi har lyckats genomföra mycket saker i Stockholm. Vi i majoritete­n har kunnat få en stabil ekonomi i staden, vi bygger och utvecklar mycket och vi förändrar trafiksyst­emet som vi ställer om med alla cykelbanor och övriga projekt. Vi har mycket kvar att göra men jag är glad för det vi har gjort, säger han.

Men det är inte helt utan motgångar.

Miljözoner­na het fråga

Striden om Stockholms gatuutrymm­e pågår dagligen mellan fotgängare, cyklister och bilförare. Och under våren har de planerade miljözoner­na varit en het fråga, liksom renovering­en av Pålsundet.

– Trafikområ­det är ett spännande område. Alla har åsikter och det märks att vi är på väg någonstans, för det påverkar folk i och med att vi håller på att förändra det, säger han.

Minska biltrafike­n

Men siktet står klart: biltrafike­n ska minska och cyklingen öka.

– Ska vi ha en bra, hållbar och levande stad kan vi inte trycka in fler bilar. Vi måste minska dem. Vi kommer därför lägga ytterligar­e en miljard på cykelsatsn­ingar.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi har en budget i balans så vi ser inget behov av att öka intäkterna. Det viktiga är att stockholma­rna arbetar och att det finns arbetstill­fällen för allihop så att skatteintä­kterna stadigt kommer in. Och det gör folk i dag.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– En del är att att ge sig på våra trafiklede­r som ju har en otrolig potential att skapa stadsboule­varder och gator. Vi har också skapat tre nya naturreser­vat under mandatperi­oden och sett till att bygga bostäder med bra anknytning till grönområde­n och parker, vilket är avgörande för stockholma­rnas hälsa och välbefinna­nde. Vi vill också ge villaägare möjlighet att själva bygga ut och utveckla sina fastighete­r.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregatio­nen i Stockholm?

– Att vi bygger bostäder på det sätt vi gör idag. Vi ser till att det ska vara minst 50 procent hyresrätte­r i områden vi bygger i för att få en balans med mer blandad bebyggelse och befolkning. Men det handlar också om att knyta ihop områden som i dag ligger långt ut och är segregerad­e, och där är trafiklede­rna ett hinder. Sedan är skolorna viktiga i de här sammanhang­en.

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperi­od?

– Vi har generellt mycket bra skolor i Stockholm, men sedan finns det vissa som halkar efter. Och de ojämlikhet­erna måste vi arbeta ännu mer med än vi har gjort nu. Sedan måste lärare få vara lärare och det är något sta- den har arbetat väldigt hårt med. Det är extra viktigt för de skolor som har halkat efter.

Hur ska bilköerna minska i Stockholm?

– Alla satsningar vi gör med kraftig utbyggnad av c ykelnätet, j obbet med gångstråk och det vi gör med landstinge­t för att förbättra för bussarna är ett sätt att minska biltrafike­n. Men det räcker inte. Stockholma­rna måste i högre utsträckni­ng låta bli att ta bilen. Där är smartare mobilit e t s t j ä nster e n s a k, a t t skruva upp trängselsk­atten en annan. Jag skulle även vilja utöka trängselsk­atten till Södra länken.

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsor­gen under kommande mandatperi­od?

– Äldre är ingen homogen grupp. Men vi måste se till att de som behöver bo på äldreboend­e ska kunna göra det. Sedan vill vi skapa fler aktivitets­center för äldre och få fram fler korttidsbo­enden för de som behöver det. På så sätt kan vi se till att skapa en bättre och mer meningsful­l tillvaro för dem.

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsor­g i Stockholm?

– Vi vill ha en mångfald av utövare och att alla som håller en bra kvalitet ska få vara med och driva sådana här verksamhet­er. Konsten är att även bevaka kvaliteten. Sedan vill vi ha kommunala alternativ för att garantera säkerhet och trygghet. Så det är en balans mellan bra kvalitet och valfrihet men ett kommunalt ansvar.

Vi måste se till att de som behöver bo på äldreboend­e ska kunna göra det. Sedan vill vi skapa fler aktivitets­center för äldre och få fram fler korttidsbo­enden för de som behöver det.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PERSONLIG PRYL. En skylt. ”Det här var startskott­et för alltihop. Hur man kan förändra en stad, säger han och knackar på skylten. Den är rolig för den visar försöket som vi gjorde 2015 att testa om vi kunde göra vanliga gator till gågator. Så det här var det första vi gjorde för att se möjlighete­n. Det var lite si och så. Det uppskattad­es, men allt var inte bra första året på Swedenborg­sgatan. Men sedan har vi bara gått vidare. Vi har väl en elva sommargåga­tor nu”.
FOTO: LINDA GREN PERSONLIG PRYL. En skylt. ”Det här var startskott­et för alltihop. Hur man kan förändra en stad, säger han och knackar på skylten. Den är rolig för den visar försöket som vi gjorde 2015 att testa om vi kunde göra vanliga gator till gågator. Så det här var det första vi gjorde för att se möjlighete­n. Det var lite si och så. Det uppskattad­es, men allt var inte bra första året på Swedenborg­sgatan. Men sedan har vi bara gått vidare. Vi har väl en elva sommargåga­tor nu”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden