Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Dyrar nota

för upprustnin­g i Dalen

- Eva Tonström

6,1 miljoner kronor, så mycket kostade upprustnin­gen och ombyggnati­onen av Dalens allé. Det är 1,3 miljoner mer än vad staden hade tänkt. Arbetet blev också, som tidningen berättat tidigare, ett halvår försenat.

– Att de faktiska kostnadern­a är högre än budget beror bland annat på mer omfattande arbete med brunnar och dag vattenhant­ering än planerat. Vi har haft en utmaning att leda bort vatten på ett bra sätt. Arbetet fick stanna av och vi har genomfört noggranna mät- ningar för att göra rätt justeringa­r i lutningen på marken. Vi har också behövt sätta in flera brunnar än vad som först var tänkt, säger Ola Eriksson, kommunikat­ör på trafikkont­oret.

Att tjälen låg kvar länge under vårmånader­na gjorde det extra svårt att sätta plattor och brunnar korrekt, tilllägger han.

Saknas mötesplats­er

Renovering­en är ett välbehövli­gt ansiktslyf­t enligt många, framförall­t området kring dammen. Men resten är ganska trist, menar de Dalenbor som sågat slutresult­atet. Bland annat saknas självklara mötesplats­er i allén, där man kan sitta och prata, och att det saknas farthinder, menar de.

Över hundra Dalenbor har nu skickat in ett gemensamt brev till stadsdelsn­ämnden där de kräver svar på massa frågor: ”Som vi ser det är det om Dalenbor använder grönytor och gemensamma utrymmen och om det finns bra belysning som tryggheten ökar i området. Ju fler Dalenbor som är ute och rör sig i och använder området, desto tryggare blir det. Nu är det alltså kala ytor och nästan inga sittplatse­r någonstans”, skriver de i brevet.

Är ni nöjda med resultatet?

– Syftet har främst varit att rensa och städa upp på platsen bland annat genom att ersätta sjuka träd, samt att göra trygghetss­kapande åtgärder. Vi är nöjda med resultatet utifrån de förutsättn­ingar som funnits. Sedan är staden alltid öppna för syn- punkter från stockholma­rna om det finns fler och andra åtgärder man anser att vi borde genomföra, säger Ola Eriksson.

Farthinder kommer

Enligt Ola Eriksson kommer farthinder att sättas upp.

– Det kommer placeras ut sittpuffar i betong i korsningsp­unkterna på gångbanorn­a. De är beräknade att levereras i slutet av augusti. Gångbanor har smalnats av för att hindra att bilar kör där och på cykelstråk­et genom Dalens allé kommer en bom placeras och skyltninge­n förtydliga­s för att styra cykeltrafi­ken till cykelbanan.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? DALENS ALLÉ. Staden har gjort nya plantering­ar, tagit bort sjuka träd och buskar och anlagt nya gångvägar. Resultatet blev inget vidare, enligt många Dalenbor. Den nya dammen är dock poppis.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN DALENS ALLÉ. Staden har gjort nya plantering­ar, tagit bort sjuka träd och buskar och anlagt nya gångvägar. Resultatet blev inget vidare, enligt många Dalenbor. Den nya dammen är dock poppis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden