Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Här föreslås nya etiopiska kyrkan byggas i Söderort

- Johann Bernövall

Den stora etiopiska kyrka som man vill bygga i Hagsätra ser nu ut att bli av. Kyrkan får nu en ny tomt att bygga på.

Ända sedan 2012 har planerna på en jättekyrka i Hagsätra funnits för att kunna möta den s tora mängden besökare till den etiopiska kyrkan. Det handlar om 350 kvadratmet­er som kyrkan menar att man behöver bygga.

Från början var tanken att bygga på platsen där kyrkan finns idag, Men under plan- arbetets gång upptäckte man att platsen låg i anslutning till en så kallad lågpunkt, vilket skulle innebära översvämni­ng vid ett större skyfall.

– Det man gör just nu är att ha en fortsatt dialog med kyrkan för att hitta en ny plats, men än så länge har vi inte hittat någon utan befinner oss i samma situation som tidigare, sa Elana Omer, projektled­are på exploateri­ngskontore­t i samband med det beskedet i april i år.

Nu har staden tagit fram ett förslag på en ny plats. I en ny markanvisn­ing så får Etiopiska kyrkan bygga på tomten precis intill dagens lokal. En tomt där det idag ligger en liten fotbollspl­an. En ny fotbollspl­an anläggs enligt förslaget istället vid lågpunkten efter att dagens byggnad på platsen rivits. Den kommer också få en reserverad ”översvämni­ngsyta” för att hantera större skyfall.

Markanvisn­ingen ska klubbas igenom vid exploateri­ngsnämnden­s sammanträd­e den 23 augusti.

 ??  ?? NY PLATS. Den ljusblåa markeringe­n är tomten som kyrkan nu får anvisad till sig av staden. Mörkblå markering är det förra alternativ­et.
NY PLATS. Den ljusblåa markeringe­n är tomten som kyrkan nu får anvisad till sig av staden. Mörkblå markering är det förra alternativ­et.
 ??  ?? RUND. Så här planerades den nya Etiopiska kyrkan se ut i en tidigare skiss. Hur det blir på nya tomten är ännu oklart.
RUND. Så här planerades den nya Etiopiska kyrkan se ut i en tidigare skiss. Hur det blir på nya tomten är ännu oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden