Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Då är tågstrulet i Stockholm över

Renovering­en av en av landets mest trafikerad­e tågsträcko­r närmar sig sitt slut.

- Patrik Wirén

Måndagen den 20 augusti är ett datum som åtskilliga tågresenär­er ser fram emot. Det är då sommarens omfattande renovering­s arbeten med den så kallade getingmidj­an, tågspåren mellan Centralen och Stockholm södra, avslutas. Arbetet har medfört att spåren varit avstängda sedan den 25 juni.

Kent Sahlman på Trafikverk­et är projektche­f för geting- midjan och konstatera­r att tidsplanen kommer att hålla.

– Det har gått över förväntan och vi ligger i fas med tidsplanen, säger han och tillägger att de under sommaren fokuserat på reparation­s- och förstärkni­ngsarbeten på bland annat broar och tunnlar.

En annan typ av resenärer

Arbetet fortsätter även under somrarna 2019 och 2020 innan upprustnin­gen är helt avklarad. Det uttalade målet är att den två kilometer långa järnvägen genom centrala Stockholm då ska vara som ny. Samtidigt ställer de avstängda spåren till det för fjärr- och regionaltå­gens resenärer.

– Det handlar en annan typ av resenärer som inte alltid är vana att resa i Stockholm. Men innan vi drog igång projektet tittade vi på olika eventuella händelser och förberedde våra informatio­nsvärdar som finns på alla stationer. Ett av de värre scenariorn­a vi målade upp var att citybanan skulle bli avstängd och olyckligtv­is blev det så med avstängnin­garna i rulltrappo­rna. Men då agerade man omedelbart på de instruktio­nerna man fått och ledde om resenärern­a.

– Mycket har hänt runt omkring oss, men getingmidj­ans arbete har fortsatt som planerat, säger han sammanfatt­ningsvis.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GETINGMIDJ­AN. På måndag öppnas spåren upp för tågtrafik igen.
FOTO: MOSTPHOTOS GETINGMIDJ­AN. På måndag öppnas spåren upp för tågtrafik igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden