Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Högdalen kan få betongdjur som ska visa vägen

… Kersti Tagesson på Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsf­örvaltning, som vill göra Högdalen tryggare med ”ljus, ljud och djur”.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Det ska vara lekfullt och ett sätt att jobba med mer än bara ett sinne.

Ljus, ljud och djur, vad innebär det?

– Tanken är att göra det lättare att hitta till exempelvis skateparke­n och parkleken Bandängen genom att sätta upp roliga skyltar som också låter. Till exempel till parkleken är förslaget att ställa upp belysta betongdjur som har egna läten, som en snitslad bana, och till skateparke­n kan det vara en form av högtalare som låter och syns väl.

Hur kom ni på det här?

– Det är stadens ungdomskom­mission – 28 ungdomar från 14 stadsdelar – som har varit runt på olika platser under sommaren och tittat på vad man kan göra för att förbättra tryggheten. Bland annat var de i Högdalen och de tyckte då att det var svårt att hitta till saker, och att det är för mörkt i vissa tunnlar. Så det här är deras i dé, de kallar projektet f ör Ledstjärna. Det ska vara lekfullt och ett sätt att jobba med mer än bara ett sinne. Allt kanske inte går att genomföra men vi tycker att det låter kul och vill försöka så långt det går.

Ni har en budget på drygt fem miljoner kronor för detta?

– Vi vet av erfarenhet att det kostar ungefär så här mycket för ett sådant här projekt. I det här beloppet ingår också att bättra på belysninge­n i Dalbottenp­arken, det behövs för att öka tryggheten där. Vi hoppas kunna få statligt bidrag motsvarand­e halva summan.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? TRYGGARE. Ungdomarna­s förslag kan genomföras i Högdalen.
FOTO: LINDA GREN TRYGGARE. Ungdomarna­s förslag kan genomföras i Högdalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden