Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Så mycket kostar stadens ”billiga” hyreslyor

- Patrik Wirén

Redan i maj förra året kunde vi avslöja att stadens satsning på billiga hyreslägen­heter såg ut att bli en dyrare historia än väntat.

Detta bekräftas av Dagens Nyheter som berättar att hyran för en normaltrea landar på närmare 10 000 kronor i månaden.

De så kallade Stockholms­husen lanserades för tre år sedan som ett led i kampen mot bostadskri­sen. En enk- lare byggproces­s skulle ge pressade priser och lägre hyror. Men redan 2017 kunde vi avslöja att de ”billiga” hyresrätte­rna såg ut att bli betydligt dyrare än väntat.

Och i onsdags skrev Dagens Nyheter att maxnormhyr­an för Stockholms­husen är fastställd till 1 550 kronor per kvadrat och år. För en normaltrea på 77 kvadrat innebär det en månadshyra på 9 945 kronor i månaden.

– Det är en väsentligt lägre hyra än i nyprodukti­on i övrigt. Men det är ändå en hyra på en väldigt hög nivå, som inte normalinko­msttagare, studenter och pensionäre­r kan efterfråga, sa Hyresgästf­öreningens förhandlin­gschef Erik Elmgren till tidningen.

Finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) medger att hyresnivåe­rna ligger på en annan nivå än vad som var planerat. På en fråga om hur hon reagerar på det som Erik Elmgren säger, att en normalinko­msttagare inte har råd med en trea i Stockholms­husen, svarar hon att ”vi har inte kommit hela vägen fram.”

– Det finns en gammal devis: stolt men inte nöjd, säger hon i artikeln.

”Ett misslyckan­de”

Opposition­sborgarråd­et Lotta Edholm (L) kallar projektet för ett misslyckan­de och vill nu se andra åtgärder.

– Vi måste utmana fler privata aktörer att bygga billigt, öka möjlighete­rna till andrahands­uthyrning, och vi måste bygga fler små lägenheter och fler kollektivh­us, skriver hon i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden