Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Rekordmång­a valde cykeln i sommar

- Jonna Claesson

Rekordmång­a stockholma­re har valt cykeln i sommar. En trend som är här för att stanna, åtminstone om man frågar cyklistern­a själva.

Trafikkont­orets mätstation­er visar att rekordmång­a stockholma­re har valt hojen som färdmedel i sommar.

Vi bad Tobias Johansson, trafikanal­ytiker på trafikkont­oret, analysera samtliga mätstation­er som varit i drift både 2017 och 2018 under juni och juli. Han kunde då konstatera­r att att antalet cyklister ökat på alla håll i stan den här sommaren jämfört med förra. Det är dessutom den enskilt största ökningen från en sommar till nästa sedan 2014.

– Cykelpassa­gerna har ökat med cirka 16 procent i både innerstan och Söderort och i Västerort så ökade cykelpassa­gerna till och med lite mer, med knappt 19 procent.

Helldén (MP) nöjd

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP), är glad över statistike­n och tror att cykeltrend­en beror på två saker. Dels den varma sommaren men också investerin­gen i nestrulet lett till att fler valt cykeln.

Viktor Borg, boende i Björkhagen, har valt att ta cykeln hela sommaren.

– Jag har verkligen undvikit gröna linjen hela sommaren. När jag har haft besök har vi gått in till stan. Nu funderar jag på att köpa en riktigt bra cykel så att jag kan fortsätta cykla. På två månader har man ju tjänat in det, säger Viktor och fortsätter:

– Men det är ju synd också såklart. Man vill ju uppmuntra till kollektivt­rafiken men det är svårt när det inte fungerar. Det blir lite dubbelt.

Karin Ivarsson väljer alltid cykeln i första hand.

– Jag cyklar till det blir för kallt. Men man kan säga att strulet på gröna linjen motiverat mig extra mycket i sommar.

Kristina, som inte vill medverka med efternamn, bor i Årsta. Även hon föredrar cykeln.

– Det tar 40 minuter för mig att åka kollektivt till mitt jobb. Med cykel tar det en kvart. Nu har jag köpt en elcykel också, ett perfekt alternativ för oss lata.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TUNNELBANE­STRULET. Strulet på Gröna linjen har fått Viktor Borg, 26, att välja cykeln. Nu funderar han på att fortsätta med det.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TUNNELBANE­STRULET. Strulet på Gröna linjen har fått Viktor Borg, 26, att välja cykeln. Nu funderar han på att fortsätta med det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden