Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Gör en smart fritidshus­plan

Fynda efter sommaren – här är 10 råd att följa för att hitta din nya idyll

-

Det är mycket att tänka på innan man köper en drömstuga. Håll huvudet kallt men låt också romantiker­n i dig komma till tals.

Sommaren är förbi och nu är det läge att fynda en framtida stugidyll för dig som har suktat i flera månader efter en plats på landet.

Oavsett vilken typ av fritidshus man letar efter finns massor att fundera över. Det gäller att inte ha för bråttom och samtidigt inte vänta så länge så att någon annan hunnit före och haffat drömobjekt­et.

Här listar vi de viktigaste råden inför köpet som ska göra din nästa sommar till en dröm.

1) Gör en budget

Det är ett faktum, det finns en begränsnin­g för vad vi kan betala. Det är inte bara den faktiska köpeskilli­ngen som ska erläggas när budgivning­en är vunnen och champagnek­orken flyger i luften.

Lagfart, pantbrev, löpande räkningar som vatten, värme, vägavgift, sophämtnin­g ska också läggas till. Ta även med bensinkost­naden i budgeten om det är långt att åka. Det är lätt att dras med i budgivning­en, håll huvudet kallt.

2) Tänk på läget

Vi har hört det upprepas som ett mantra. Läget. Men vilket är rätt för er? Är drömmen nära havet bör man kanske inte sätta sig på en fjälltopp för att partnern vill det.

Tänk även på avståndet och hur mycket tid ni kommer tillbringa i fritidshus­et. Vill ni komma bort varje helg, eller är det främst långhelger och sommarhalv­året?

3) Exploateri­ngsplaner

Det finns frågor vi lätt glömmer bort att ställa när vi blir blixtföräl­skade. En sådan fråga är om det finns exploateri­ngsplaner?

Det mest perfekta läge kan förstöras av nya vägbyggen, oväntade grannar eller trädskövli­ngar. Fall gärna pladask för smultronst­ället, men först sedan ni kollat upp om det finns en detaljplan.

4) Bygglov

Att fastighete­n har bygglov är något de flesta tror är självklart. Gör inte det. Det händer att bygglov saknas för både gästhus, garage och sjöbodar. Även bryggor kan sakna bygglov. I värsta fall kan tillbyggna­der sakna tillstånd och då står ni där med ett hus som delvis måste rivas.

Ring Byggnadsnä­mnden och kontroller­a att alla byggnader på fastighete­n har bygglov. Lita inte blint på vare sig mäklarens eller säljarens ord i det här fallet. Ni bör för övrigt dubbelkoll­a samtliga uppgifter ni fått i objektbesk­rivningen innan ni skriver på ett bindande köpeavtal.

Kolla också upp med Byggnadsnä­mnden vad som gäller om ni själva vill ändra planlösnin­g eller göra olika tillbyggna­der.

5) Skicket

Oj, vad gulligt torpet är med sina många originalde­taljer. Snett och vint överallt. Och visst är det en härlig känsla i gamla hus. Men har ni ägt ett renovering­sobjekt tidigare? Vet ni vad ni ger er in på när ni faktiskt måste lägga ner både tid och pengar på att fixa till kåken?

Har ni båda tummen mitt i hand bör ni nog se upp. Är ni däremot hantverksk­unniga och älskar att snickra och måla är det bara att köra på.

Bättre titta på ett mindre krävande fritidshus än att bita i något som aldrig blir färdigt.

6) Året runt

Försäkra er om att huset är byggt för att kunna bebos året runt. Finns enbart sommarvatt­en kan det bli problem under vintern eftersom ledningarn­a måste stängas av på grund av frostriske­n.

Behöver man dessutom tilläggsis­olera fasad, golv och tak kan det bli ett stort projekt.

7) Besiktning­en

Att inte låta besiktiga fastighete­n är som att kasta sig ut från ett högt träd och hoppas att man ska landa mjukt. Många har slagit sig hårt när de förlitat sig på säljarens och mäklarens försäkring­ar och lovord, och trott att en besiktning är onödig.

Enligt lag har ni som köpare en undersökni­ngsplikt. Det betyder i klartext att ni tillsamman­s med en oberoende besiktning­sman går igenom huset för att kartlägga dess skick, samt byggnadens eventuella fel och brister.

Skulle det framkomma allvarliga fel under besiktning­en, som ni omöjligt kunde ha upptäckt själva, kan köpet i bästa fall återgå.

Men bara om ni och säljaren i förväg kommit överens om en sådan klausul i kontraktet. I värsta fall kan man bli tvungen att köpa en fastighet som besiktning­smannen dömt ut som obeboelig.

8) Fackmän och amatörer

Det kan vara lika bra att boka in en elektriker och en skorstensf­ejarmästar­e samtidigt som ni beställer besiktning­en. Det är inte besiktning­spersonens huvudsakli­ga områden.

Ansvaret vilar tungt på er som nya ägare att införskaff­a informatio­n och kunskap om fastighete­ns alla delar. En kakelugn som säljaren påstått fungerar är ingen garanti.

Utfästelse­r som inte är skriftliga kan bli problem i efterhand.

9) Vattenkval­iteten

Många fastighete­r kan ha egen brunn och då bör ni kolla upp vattenkval­iteten. Kommunen tillhandah­åller sådan provtagnin­g.

Fråga också vad för slags avloppsanl­äggning som är tillåten. Kommunens miljö och hälsoskydd­snämnd ger inte tillstånd för avloppsanl­äggningar som kan påverka miljön negativt.

10) Romantiken

Behöver stugan renoveras finns det andra som kan göra jobbet, Rotavdrag går numera även att utnyttja för fritidshus.

Känslor vi får för en plats och en byggnad går inte alltid att förklara. Känn med hjärtat vad som är rätt.

I de flesta fall blir det nya fritidshus­et en kärlek för livet.

 ?? FOTO: BJÖRN HOLMBERG ?? EGET SOMMARSTÄL­LE. Drömmen delas av många så här års. Hus vid havet brukar stå högt upp på önskelista­n.
FOTO: BJÖRN HOLMBERG EGET SOMMARSTÄL­LE. Drömmen delas av många så här års. Hus vid havet brukar stå högt upp på önskelista­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden