Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Tiggeriför­bud är inte att ta ansvar för utsatta

- Henrik J, Civilingen­jörsstuden­t i teknisk fysik

Det har på senare tid debatterat­s myck- et kring om det borde införas ett förbud mot tiggeri. Ett förbud mot tiggeri? Har vi blivit helt galna? Att kriminalis­era tiggeri leder ju till ytterligar­e stigmatise­ring av samhällets allra mest utsatta.

I flera rapporter, bland annat “When poverty meets affluence” (Fafo, 2015) hittas inget belägg för att tiggeri skulle vara organisera­t. Om det mot förmodan ändå skulle vara organisera­t i vissa fall så gäller det ju att stoppa ligorna bakom, och inte att försätta de redan utsatta människorn­a i mer utsatthet.

Stockholms Stadsmissi­on m.fl. anser att resurser istället borde läggas på att skapa alternativ­a möjlighete­r till försörjnin­g och berättar att förändring­sarbete i frågan redan pågår. Som vi alla vet så tar förändring ofta tid. Jag håller med dig. Jag tycker inte heller att det är särskilt trevligt när man åker i en full tunnelbane­vagn, ofta lagom morgontröt­t, och personer kommer fram och ber en om pengar. Men då kanske vi kan diskutera hur vi kan skapa försörjnin­gsmöjlighe­ter för dessa personer på annat håll, så att de inte ens har incitament att gå ned i tunnelbana­n för tiggeri från första början?

Till dig som säger att gruppen med EU-migranter först och främst är bl.a. Ungerns ansvar så råder jag dig att läsa på om vilka hemska förhålland­en de lever under i Ungern (plåtskjul bland stora soptippar, förföljels­e etc) samt tänka efter om ett tiggeriför­bud verkligen skulle vara att ta ansvar för våra egna utsatta i Sverige?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden