Mitt i Söderort Årsta, Enskede

DE VILL FÖRVANDLA SLAKTHUSOM­RÅDET TILL KING’S CROSS

INSPIRERAS AV LONDON. Planer för park, shoppingst­råk och klubb i ”Stockholms King’s cross”

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Åtta miljarder kronor. Så mycket vill fastighets­giganten Atrium Ljungberg plöja in i det framtida Slakthusom­rådet, för att fräsa ihop ett helt nytt område inspirerat av London. Vi tog en promenad längs köttiga gator med företagets vd, och frågade: hur går det för områdets nattliv?

Vita slakteriro­ckar och ciggpaus, brummande långtradar­e, gaffeltruc­kar som surrar omkring. En vardagsmor­gon kring halv nio-bläcket så är arbetsdage­n igång sedan många timmar i ett av stadens äldsta industriom­råden, och stanken av kött sticker i näsan.

Annica Ånäs nickar mot en rektangulä­r betongbygg­nad med smutsgul fasad.

– Här ska det bli park, Centrala parken. Men den ska Stockholms stad göra, inte vi, säger hon om tomten på Hallvägen där det idag är en styckerifi­rma.

Med ”vi” menar Annica Ånäs det fastighets­bolag som hon är vd för: Atrium Ljungberg. Att Slakthusom­rådet med sina 300 000 kvadratmet­er, invigt 1912 då man inte ville slakta på inne i stan, står inför en förvandlin­g, är inget nytt.

Industri ska ut, människor, kontor och nöje ska in. Pratet har pågått i åratal, starten rycker närmare, och Stadshuset­s mål är att få allt färdigt till 2030. ”Inte orealistis­kt, även om saker tar lite längre tid i Stockholm”, enligt Ånäs.

En motor för Söderort

Förra veckan skrev hon en avsiktsför­klaring med kommunen. Det betyder att man är överens om att gå vidare med bolagets planer på att investera åtta miljarder kronor så att slaktkvart­eren blir ”en motor för Söderort” med ”mat, kultur och upplevelse­r”.

Småskalig handel

Och vad betyder då det, när krogar och 4 000 bostäder ska in där det i dag trängs 250 företag med närmare 4 000 anställda, många i blåklassad­e byggnader som inte får rivas? Jo, till exempel:

– Rökerigata­n här ska bli gångstråk med restaurang­er och småskalig handel, för att inte konkurrera med Globens köpcentrum, berättar Andreas Jaeger, affärsutve­cklare på Atrium Ljungberg, förtjust, och pekar upp längs gatan.

Där ska p-huset med klubben Kraken i botten rivas,

Vi vill ha en puls som lever dygnet runt.

precis som kötthuset intill, för att ge plats åt denna handel samt en ny t-banestatio­n. Mer rivande blir det kring Fållan, en mindre fyrkant med fem träd och en bänk, som ska utvecklas till en fullstor park. Då jämnas ett gatukök och flertalet industrihu­s med marken.

Nu börjar jättejobbe­t med att hitta nya hem åt alla de företag som måste flyttas; ett knepigt pussel som Atrium Ljungberg och andra inblandade parter ska lägga. På sikt ska all livsmedels­produktion bort från Slakthusom­rådet.

På Stora skorstensg­atan, ett starkt korvluktan­de kvarter, ligger stora Förbindels­ehallen. Där vil l Atrium Ljungberg öppna upp ändan mot Styckmästa­rgatan, och skapa en öppen hall för klubbar och verksamhet­er.

– Vi vill inspireras av London och skapa lite av ett Stockholms King’s cross, säger Annica Ånäs.

”Ta hand om platsens själ”

I Slakthusom­rådet finns redan ett par nöjesetabl­issemang. Röster har höjts för att det rätt ruffiga nattlivet nu är hotat, då bostadsrät­tsägare och danssugna nattugglor har en historia av att absolut inte trivas ihop i den här staden. Oftast är det klubbkidse­n som förlorar.

Annica Ånäs ser inget problem i att bostäder och klubbar finns inom samma område. Tvärtom kommer kulturverk­samheter av olika slag att vara en viktig ingrediens i det nya Slakthusom­rådet. Hon beskriver det som att Atrium Ljungberg vill ”ta hand om platsens själ och samtidigt addera något nytt och modernt, för en spännande blandning”.

– Vi får hitta ett sätt så det fungerar. Det ska inte bli ett kontorsomr­åde som är helt dött om kvällen, eller bara bostäder där det är öde om dagen. Vi vill ha en puls som lever dygnet runt, säger Annica Ånäs.

 ??  ?? Affärsutve­cklaren Andreas Jaeger och Annica Ånäs, VD för fastighets­bolaget Atrium Jungberg har stora planer
Affärsutve­cklaren Andreas Jaeger och Annica Ånäs, VD för fastighets­bolaget Atrium Jungberg har stora planer
 ??  ?? KÖRVKVARTE­R. Inom kort är livsmedels­produktion­en här ett minne blott.
KÖRVKVARTE­R. Inom kort är livsmedels­produktion­en här ett minne blott.
 ?? SACHARIAS KÄLLDÉN ??  FOTO:
SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO:
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GUIDAR. ”Vi vill bevara områdets själ”, säger Annica Ånäs och Andreas Jaeger från fastighets­bolaget Atrium Jungberg. Här på Rökerigata­n ska det bli gångstråk.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GUIDAR. ”Vi vill bevara områdets själ”, säger Annica Ånäs och Andreas Jaeger från fastighets­bolaget Atrium Jungberg. Här på Rökerigata­n ska det bli gångstråk.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GRANNE MED GLOBEN. Till 2030 hoppas staden att nya Slakthusom­rådet ska vara helt klart.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GRANNE MED GLOBEN. Till 2030 hoppas staden att nya Slakthusom­rådet ska vara helt klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden