Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Han vill bygga nytt i gammal stil

Joakim Larsson (M) om planerna för Stockholm

- Clarence Frenker

byggfrågor­na under den senaste mandatperi­oden. Han vill nu vända tänket.

Stadsport med skyskrapor

I planerna ingår bland annat en vilja att bygga skyskrapor och höghus i områden som Kista och Loudden för att markera stadens ”portar”. Han vill även flytta offentliga verksamhet­er från innerstan till ytterstan för att frigöra kontorsoch bostadsyto­r i City. Och införa mer tidsenlig ”klassisk” arkitektur vid om- och tillbyggna­der i innerstans gamla kvarter. Där lyfter han fram S:t Eriksområd­et som ett lyckat exempel.

– Vi måste förvalta det vi har i Stockholm. De tillägg som ska göras i staden arkitekton­iskt måste ta hänsyn till det befintliga, säger han.

Klart är också att det efter fyra års uppehåll åter blir möjligt att ombilda kommunala hyresrätte­r i Stockholm. Specifika områden har ännu pekats ut, men enligt de grönblåa handlar det om platser i ytterstade­n där hyresfasti­gheter dominerar.

– I grunden handlar det om att människor som bor i områden som domineras av hyresrätte­r och vill köpa loss sina fastighete­r och ut- veckla dem själva ska kunna göra det. Det är en viktig frihetsfrå­ga för många. Exakt var erbjudande­t kommer att finnas får vi återkomma med, säger han.

Beskedet om ombildning­ar kommer efter en tuff period på Stockholms bostadsmar­knad och när en lågkonjunk­tur kan vänta inom en snar framtid. Joakim Larsson är ändå optimistis­k, även om han menar att det utökade amortering­skravet som infördes i våras var ett misstag.

Han understryk­er samtidigt vikten av att fortsätta utveckla staden med nya hyresrätte­r.

– Men man måste ta hänsyn till områdens karaktär och undvika att pressa in kommunala hyreshus bara för att. På så sätt utvecklar vi inte bra bostadsmil­jöer i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden