Mitt i Söderort Årsta, Enskede

GAMLA SKJUTBANAN RENSAS FRÅN BLY

Johanna Gjerstad tar markprover vid skjutbanan i Rågsved. Det förorenade området är numera en del av nya Rågsveds naturreser­vat.

- Eva Tonström 073 600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Nu ska den gamla skjutbanan i Rågsveds naturreser­vat saneras. Första steget är att ta reda på hur mycket bly och rester av ammunition som finns i marken.

Just nu pågår provtagnin­gar nere på gamla skjutbanan i Rågsveds friområde. Marken på Söderskjut­banan, som den kallas, är kraftigt förorenad efter att ha använts som övningsban­a i flera decennier under perioden 1940-1980.

– De sköt från trädlinjen ungefär där borta, över ängen mot bergväggen här, berättar miljökonsu­lt Johanna Gjerstad.

Hon och kollegan drar upp jord med hjälp av en stor markborr. Det som fastnar läggs i små påsar som märks upp med etiketter. Den här dagen ska de borra på tre punkter i närheten av bergväggen.

– Vi borrar så djupt det går, tills det tar stopp i berg. Senare idag kommer vi också lägga ned rör ute på ängen för att ta prover på grundvattn­et, säger Viktor Rylander, som sköter maskinen.

Ska även kolla Kräppladik­et

De ska även ta prover i bottensedi­ment i Kräppladik­et, som rinner rakt igenom ängen. Det mynnar i sjön Magelungen cirka 900 meter från skjutvalla­rna.

För två år sedan lät staden göra en första kontroll av området. Man kom fram till att marken var kraftigt förorenad på flera platser och till stor del handlar det om rester av bly från ammunition. Man kan också hitta fragment av gamla kulor i marken.

Området ska saneras

Nu tar staden alltså nästa steg i markutredn­ingen.

– Det är känt sedan tidigare att det finns bly i marken efter verksamhet­en vid skjutbanor­na. Nu ska det undersökas hur djupt dessa förorening­ar ligger och om det har spridit sig till grundvatte­n och ytvatten, därför tar vi prover även i sediment, säger Johan Olsve, miljöspeci­alist hos staden.

Man ska också göra en bedömning av risker för människors hälsa och miljön.

Arbetet har pågått i drygt en vecka och målet med arbetet är att så småningom sanera hela området, med start nästa år. Den före detta skjutbanan är numera en del av nya Rågsveds naturreser­vat, därför måste området saneras. Senare kommer även Snösätra industriom­råde att undersökas.

Vi borrar så djupt det går, tills det tar stopp i berg.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO: JANNIE FLODMANPRO­VER. Miljökonsu­lt Johanna Gjerstad och kollegan Viktor Rylander jobbar med att ta prover i marken vid gamla skjutbanan i Rågsved. Jorden som dras upp samlas i påsar och märks upp med etiketter.
FOTO: JANNIE FLODMANPRO­VER. Miljökonsu­lt Johanna Gjerstad och kollegan Viktor Rylander jobbar med att ta prover i marken vid gamla skjutbanan i Rågsved. Jorden som dras upp samlas i påsar och märks upp med etiketter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden