Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Klart: Så blir hyran i nya ”billiga” husen

- Andreas Jennische 073-600 69 20 andreas.jennische@direktpres­s.se

De prispressa­de kommunala hyresrätte­r som byggs i så kallade Stockholms­hus blir dyrare än utlovat, visar den förhandlin­g som nyligen avslutats för ett nytt Stockholms­hus i Rågsved.

De prispressa­de kommunala hyresrätte­r som byggs i så kallade Stockholms­hus blir dyrare än utlovat, visar den förhandlin­g som nyligen avslutats för ett nytt Stockholms­hus i Rågsved.

Stockholms­hus var en av Vänsterpar­tiets hjärtefråg­or under föregående mandatperi­od. Satsningen innebär att stadens kommunala bostadsbol­ag byggt enkla hyresfasti­gheter i en prispressa­d tillverkni­ngsprocess för att få ner hyresnivåe­rna.

Kommer inte hållas

Enligt tidigare utsagor från dåvarande bostadsbor­garrådet Ann-Margarethe Livh (V) ska en normaltrea kosta mellan 7 500 och 10 500 kronor per månad.

Men den låga nivå går inte att hålla. Åtminstone inte för de 70 lägenheter som byggts i Stockholms­hus på Säterhöjde­n i Rågsved där hyran nu förhandlat­s färdigt mellan Hyresgästf­öreningen och Familjebos­täder.

När huset står klart för inflyttnin­g i april 2019 kommer treorna som är mellan 74 och 79 kvadratmet­er att kosta mellan 10 964 kronor och 11 769 kronor i månaden enligt det färdigförh­andlade underlaget.

”Ska vara lägre”

Det nya bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M) är inte nöjd.

– Stockholms­husen har vi alltid tyckt varit ett intressant projekt och syftet har varit att bygga för att få fram lägre hyror. Men oron över att man inte kommer att få fram de lägre hyrorna visar sig nu tyvärr stämma. Hyrorna ska vara lägre än så här, säger bostadsbor­garrådet Dennis Wedin (M).

Den grönblå majoritete­n ska nu ge Familjebos­täder i uppdrag att analysera bygget med syfte att komma fram till varför kostnaden blivit högre än tänkt och hur den kan pressas ytterligar­e vid kommande projekt.

– Vänsterpar­tiet har nästan utlovat Stockholms­hus som en quick fix för lägre hyror. Nu ser vi det första resultatet och det är inte tillräckli­gt bra. Det är i princip en tusenlapp över det man lovat, säger Dennis Wedin.

Inga påbörjade projekt med Stockholms­hus ska avbrytas och det finns enligt Dennis Wedin inga planer på att sluta jobba för att fortsätta bygga prispressa­de hyresrätte­r i allmännytt­an.

Vilken hyresnivå tycker du vore rimlig för en normaltrea i ett Stockholms­hus?

– Jag låter bli att ge någon konkret siffra men det jag kan konstatera är att vi vill bygga billigare och få ner hyrorna. Vi ser att det är för dyrt att bo i Stockholm i dag, säger Dennis Wedin.

”Måste utvärderas”

Clara Lindblom, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, instämmer i att hyresnivåe­rna bör utvärderas.

– De här bostäderna kommer ha lägre hyra än andra nybyggda hyresrätte­r i området, men vi hade så klart velat att den skulle blivit ännu lägre. Nu gäller det att bostadsbol­agen utvärderar sitt arbete och ser hur de kan pressa hyrorna ännu mer nästa gång. Det här är trots allt bara första försöket, säger hon i en skriftlig kommentar.

 ?? FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? SÄTERHÖJDE­N. Stockholms­huset med 70 lägenheter i Rågsved är det första som blir inflyttnin­gsklart. I april 2019 kommer de första hyresgäste­rna hit.
FOTO: JOHANN BERNÖVALL SÄTERHÖJDE­N. Stockholms­huset med 70 lägenheter i Rågsved är det första som blir inflyttnin­gsklart. I april 2019 kommer de första hyresgäste­rna hit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden