Mitt i Söderort Årsta, Enskede

DE VANDRAR FÖR ETT TRYGGARE SVEDMYRA

Erich och Jeppe fick nog after ranvagen.

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Polisen är i behov av allmänhete­ns hjälp, så varför inte gå ut en kvart, få lite frisk luft och kolla in omgivninge­n.

Förra helgen greps ytterligar­e två unga personer efter den senaste tidens grova personrån i Svedmyra. Nu vädjar polisen till vuxna att bli mer synliga i området. En som tagit fasta på uppmaninge­n är hundägaren Eric Lithner.

Mikael Sundberg på Farstapoli­sen berättar att de grova personråne­n i området kring Svedmyra och Sockenplan har ökat markant den senaste tiden. Polisen gör nu allt de kan för att vara på plats så mycket de kan, trots knappa resurser.

– Det är unga killar som rör sig mellan skolorna i området och letar upp unga rånoffer som de sedan tvingar bort till en avskild plats, säger Mikael Sundberg, kommunpoli­s i Farsta.

Han säger att de unga ligorna består av allt från tre till tio personer när de rånar sina offer.

Förra helgen inträffade fyra grova personrån och rånförsök i området, vilket avviker kraftigt från det normala enligt Mikael Sundberg. Polisen kunde gripa två personer i samband med ett av rånen.

– Vi är det första ledet i kedjan. Och visst vi har gripit några av de unga förövarna men eftersom de är minderårig­a är de snabbt ute igen, säger Mikael Sundberg.

Knappa resurser

De flesta rånen har skett efter mörkrets infall i områden där många ungdomar rör sig – exempelvis skolor, t-banan och idrottspla­tsen. Nu vädjar polisen till föräldrar i området.

– Föräldrar bör fundera på att möta upp sina barn som tränar vid Enskede IP efter träningen. Vi har knappa resurser och är det så att vi bara prioritera­r ett område öppnar det upp för brott på annan plats, säger Mikael Sundberg.

En som tagit fasta på polisens uppmaning är Svedmyrabo­n Eric Lithner som i veckan skrev ett inlägg i Facebookgr­uppen Enskedebor. Där berättade han att han och hans hund Jeppe tar några extra varv runt Svedmyra under kvällsprom­enaden för att kontroller­a att allt är lugnt i området.

”Uppmanar fler att gå ut och ha lite uppsikt, grannsamve­rkan är bästa verkan!”, avslutade han inlägget som snabbt fick över 800 likes.

– Som hundägare har man alltid lite extra koll och jag och Jeppe måste ju ändå ut och promenera på kvällen, säger Eric Lithner när vi möter upp honom i Svedmyra.

Extra ögon och öron

Han är övertygad om att extra ögon, öron och ökad vuxennärva­ro ute gör det svårare för ungdomarna att begå de här brotten.

– Nu uppmanar jag även andra att göra samma sak. Det behöver ju inte bara vara hundägare utan vem som helst. Polisen är i behov av allmänhete­ns hjälp så varför inte gå ut en kvart, få lite frisk luft och kolla in omgivninge­n, säger Eric och poängterar att man kan ta sällskap av en kompis eller granne om man inte vill gå själv.

 ??  ??
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? TRYGG. Eric Lithner har aldrig varit orolig när han varit ute och traskat med kamphunden Jeppe.
FOTO: JANNIE FLODMAN TRYGG. Eric Lithner har aldrig varit orolig när han varit ute och traskat med kamphunden Jeppe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden