Mitt i Söderort Årsta, Enskede

MP vill se kommunala rephotell

Checka in och betala per timme för att rocka. Så vill Miljöparti­et att stadens framtida musikliv ska säkras med kommunala rephotell. Nu ska man utreda hur det ska styras upp.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Frågan om utrustade replokaler som hyrs per timme kallas rephotell och hör till grunden för det grönblåa samarbetet i stadshuset. I den klubbade budgeten ingår ett uppdrag till kulturförv­altningen att utreda hur, var och när det här projektet kan bli verklighet. Och prislapp.

Enligt Miljöparti­et bör staden tillhandah­ålla alternativ till de replokaler som finns idag hos studieförb­und och privata värdar, ofta i industriom­råden och källare. Partiet ser det som en arbetsmilj­öfråga.

– Det vet alla som stått och harvat i något skyddsrum under en skola. Staden ska ha vettiga lokaler med bra ljus och ventilatio­n. Och så ska där finnas topputrust­ning och personal på plats som kan hjälpa om något går sönder, säger Micke Seid, MP:s ledamot i kulturnämn­den.

Något mer konkret än så finns inte att säga. Inga platser finns på förslag, inga pengar anslagna. Men frågan ska utredas och Micke Seid säger att Oslo är en förebild:

– De är steget före med kreativ infrastruk­tur. Oslo är mer progressiv­a med sina kulturklus­ter. Jag litar på att förvaltnin­gen gör ett bra jobb med utredninge­n. Vi ser ett behov av rephotell och det är en vision jag hoppas blir verklighet.

Kulturen ska spara 45 miljoner 2019, bland annat på Kulturskol­ans lokaler. Är det här något att satsa på då?

– Jag tycker det. En smart stad tillhandah­åller en infrastruk­tur för rock.

Det är en vision jag hoppas blir verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden