Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Polisens extravapen mot buset i sommar

- Eva Tonström

Sommaren är här, det betyder att polisen har plockat fram sina mopeder. Så ofta de kan kör de runt på cykelbanor­na för att hejda busåkning och stölder.

Sedan några veckor tillbaka har polisen i Globens lokalpolis­område plockat fram sina mopeder som de kör runt i området med. Syftet är att patrullera gång- och cykelvägar för att hejda olovlig körning och hitta stulna mopeder. Mopparna tar sig lätt fram på ställen där det är svårt att åka med bil.

– Det är en del av vårt förebyggan­de arbete, vi använder mopederna när tillfälle ges, och nu är det högsäsong för den här typen av brott, säger Martin, en av de poliser som ibland använder moped.

Nyligen hann de med att under en dag kolla områden från Hammarbyhö­jden ner till Bagis, Dalen, Årsta centrum och Årstaviken. Det ledde bland annat till att de träffade på förare som saknade både hjälm och körkort. När de ändå är ute och kör brukar de stanna till vid kolonilott­er och båtklubbar, och ta några varv i de lokala centrumen, enligt Martin. Globenpoli­sen har flera mopeder till förfogande och det är ett ”stort gäng” poliser som får och kan använda dem, enligt Martin. Att använda andra fordon i arbetet än bilar är inte unikt för Globens polisområd­e.

– Till exempel Söder har ju sina cyklar och Segways, vi har alla lite olika sätt att jobba på, säger han.

Mopparna kommer att användas till och från fram till i höst.

– Vi vill kunna använda mopederna några gånger per månad, det är ambitionen.

 ??  ?? Redo.
Redo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden