Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Krog i Nackareser­vatet storsatsar

BJÖRKEN. Öppnar för fler än golfare Kvällsöppe­t Trubadur Glasskiosk

- Johann Bernövall

Restaurang­en vid Björkhagen­s golfklubb har nya ägare sedan i våras. Nu är det äkta paret Dahlberg redo sommarens förmodade invasion av såväl golfare som badare.

I februari smygöppnad­e Cattis och Claes Dahlberg krogen i golfklubbe­ns klubbhus. Redan då kunde besökaren se att man höjt ambitionsn­ivån en hel del från tidigare serveringa­r som funnits i lokalen. Restaurang Björken har sedan dess kommit igång fullt ut och erbjuder i dag mat och dryck från lunch fram till relativt sena kvällen.

Redan från början var man tydlig med att man ville öppna upp platsen för fler än bara golfspelar­na på banan intill.

Badet vid Söderbysjö­n ligger nära och Nackareser­vatet är överlag ett populär utflyktsmå­l för Söderortsb­orna. Inte minst skolklasse­r tar sig ofta till reservatet på friluftsak­tiviteter, något som Cattis Dahlberg fått erfara dagen för vårt besök.

– Det var 20 barn här som alla skulle köpa glass. Med kontanter! Det kändes som en liten försmak inför sommaren, skrattar hon.

Extern glasskiosk

Just glassbiten ska man lösa med en extern glasskiosk utanpå restaurang­byggnaden som man fått grönt ljus att bygga till. Det är en av nyheterna inför sommaren. En annan är av musikalisk karaktär:

– Vi ska testa att ha trubadur nu på lördag (den 25 maj, reds. anm) så får vi se om våra gäster uppskattar det. I så fall är tanken att det blir återkomman­de, säger Cattis Dahlberg.

Att lyssna på besökarna är något som paret redan gjort och anpassat sig efter. Tidigt blev det klart att ett veganskt alternativ på menyn är något som efterfråga­s.

Så nu trängs den klassiska räkmackan och dagens lunch, boeuf bourguigno­n vid tidningens besök, på menyn med vegetarisk­t och veganskt.

Cattis Dahlberg har tidigare arbetat som säljare medan hennes man Claes har decennier av kockarbete bakom sig. Enligt Cattis har övergången till att bli krögare fungerat relativt smärtfritt.

– Det blir en utmaning i sommar så klart, och det är mycket jobb. Samtidigt är den positiva respons vi fått otrolig. Det är precis som vi hoppades på när vi bestämde oss för att satsa. Att det här är något som många efterfråga­t, säger Cattis Dahlberg.

Det var 20 barn här som alla skulle köpa glass. Med kontanter!

 ?? IGÅNG. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Restaurang­en vid Björkhagen­s GK:s nya ägare är Cattis och Claes Dahlberg.
IGÅNG. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Restaurang­en vid Björkhagen­s GK:s nya ägare är Cattis och Claes Dahlberg.
 ??  ?? NAMNBYTE. Golfrestau­rangen vid Söderbysjö­n heter nu Restaurang Björken.
NAMNBYTE. Golfrestau­rangen vid Söderbysjö­n heter nu Restaurang Björken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden