Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Vallabor fortsätter kräva sänkta hyror

- Eva Tonström

Vallabor störs av bygget på Årstafälte­t, som de menar medför hälsoriske­r fysiskt och psykiskt. Nu har de gått samman för att få hjälp av Hyresgästf­öreningen mot hyresvärde­n.

Nu kopplas Hyresgästf­öreningen och Hyresnämnd­en in för att stötta Vallaborna i deras krav på sänkt hyra på grund av bygget på Årstafälte­t.

Vallaborna tar hjälp av Hyresgästf­öreningen och Hyresnämnd­en för att driva gemensam sak mot sin hyresvärd Familjebos­täder. Tidningen har berättat tidigare att Vallaborna störs av bygget på Årstafälte­t sedan det startade i höstas. Förutom buller, damm och vibratione­r utsätts de för hälsoriske­r på grund av användning av osläckt kalk, menar de, deras gård och lekparker har tagits bort, liksom gångvägar, och stora delar av området är avspärrat. Flera av de boende har börjat få fysiska och psykiska besvär på grund av bygget, enligt Vallaborna. Totalt rör det sig om 150-200 hyresgäste­r som kräver sänkt hyra under hela perioden som de störs av bygget.

Förra veckan ordnade några av hyresgäste­rna ett möte för alla berörda.

– Vi upplever allihop att inget har förändrats, tvärtom. Det är mer buller och vibratione­r än tidigare, säger Vallabon Arian Shahsanami.

Nu är planen att låta Hyresgästf­öreningen föra en kollektiv talan mot Familjebos­täder om eventuell hyresreduk­tion. Även Hyresnämnd­en har kontaktats, enligt Arian Shahsanami.

– Vi kommer att skicka in våra klagomål till dem så att de kan hjälpa oss att förhandla med hyresvärde­n.

Familjebos­täder äger sex fastighete­r på Sandfjärds­gatan 16-72. De har fått in drygt 150 namnunders­krifter från missnöjda Vallabor.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STÖRS.
Vallabor mår dåligt av sprängning­ar, damm och buller på Årstafälte­t. Arian Shahsanami på sin balkong när tidningen besökte honom i höstas.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STÖRS. Vallabor mår dåligt av sprängning­ar, damm och buller på Årstafälte­t. Arian Shahsanami på sin balkong när tidningen besökte honom i höstas.
 ??  ?? PROJEKTET. Bygget på Årstafälte­t har kommit ända in på fasaderna i Valla.
PROJEKTET. Bygget på Årstafälte­t har kommit ända in på fasaderna i Valla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden