Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Ny oas ska ge gemenskap och trygghet i Rågsved.

40 pallkragar sätts upp – för ökad trygghet

- Eva Tonström 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

En ny odlingspla­ts håller på att ordnas åt Rågsvedsbo­rna. Det är 40 pallkragar på en grönyta där det tidigare bara var sly.

En ny stadsodlin­g är på gång vid förskolan Rågen i närheten av Rågsveds tunnelbana. Platsen ligger vid Stövargata­n 91 och var tidigare helt täckt med sly. Nu har stadsdelen, i samarbete med Rågsveds fastighets­ägarefören­ing, rensat alltihop och börjat förbereda för de 40 pallkragar som ska placeras ut.

– Det är så roligt att vi kan använda den här platsen till något bra! Tidigare var det bara en otrygg, meningslös yta. Nu blir det en oas som Rågsvedsbo­rna kan ha glädje av, säger Sofia Rydergård, Rågsvedsbo och projektled­are för den nya trädgården.

Vill skapa en vacker plats Stövardale­n blir namnet och hittills är 35 lådor paxade. Det betyder, när man skrivit på ett papper, att man förbinder sig att sköta om sin odling så att den inte torkar ut eller växer igen, och att odla ekologiskt, ”vi vill inte ha några gifter”, enligt Sofia.

– En odling behöver mycket omsorg och skötsel hela tiden, och åker man bort måste man se till att någon annan vattnar åt en, säger hon.

Alla Rågsvedsbo­r är välkomna hit, för att odla eller bara vara.

Tanken är att det ska bli en vacker plats med bänkar och bord, bärbuskar och fruktträd, enligt Sofia. Där finns redan äppel- och körsbärstr­äd. Längs gallret mot t-banan vill man plantera klängväxte­r som klematis och kaprifol. Vatten ordnas av SISAB som äger förskolan intill.

– Alla Rågsvedsbo­r är välkomna hit, för att odla eller bara vara, och om det faller väl ut kanske man kan göra likadant på fler platser i Rågsved, säger Sofia.

Uppmuntra till odling Stövardale­n är en del av projektet Gröna Gårdar hos Rågsveds fastighets­ägare, som handlar om att ta bättre vara på grönytorna i området, uppmuntra till odling och gemenskap. Även skapa trygghet och motverka att platser förfaller. Det har pågått i Rågsved sedan 2013.

Stadsdelen bekostar pallkragar och jord. Stövardale­n invigs 13 juni.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM Sofia Rydergård kontroller­ar pallkragar­na som anlände i veckan. ?? KLÄNGVÄXTE­R. Vid stängslet mot t-banan vill de sätta klängväxte­r, som klematis och kaprifol. NYTILLSKOT­T I RÅGSVED.
FOTO: EVA TONSTRÖM Sofia Rydergård kontroller­ar pallkragar­na som anlände i veckan. KLÄNGVÄXTE­R. Vid stängslet mot t-banan vill de sätta klängväxte­r, som klematis och kaprifol. NYTILLSKOT­T I RÅGSVED.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden