Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Återvinnan­de entreprenö­rer

STUREBY. Bästa kompisarna Lea och Vega hämtar, sorterar och återvinner grannarnas sopor en gång i veckan.

- Albin Tingstedt 073-600 69 03 albin.tingstedt@direktpres­s.se

Sopcykeln hämtar och sorterar återvinnin­g hos grannskape­t i Stureby. Bakom initiative­t står tolvåriga Lea och Vega som gör detta för en bättre framtid.

Livslånga bästisarna Lea och Vega är bara tolv år och har redan ett eget ”företag”. De hämtar papper, plast och glas hos sina grannar och cyklar sedan och sorterar det i en närliggand­e återvinnin­gsstation. De kallar sig för Sopcykeln.

– Vi lär känna de vi hämtar hos. När man hämtar deras sopor ser man ju vad de äter och slänger, säger de.

De började hämta sopor hos sina grannar redan förra året, mot en liten betalning. För pengarna de tjänar ihop gör de något kul tillsamman­s. Förra året åkte de till Gröna Lund.

12 hus och 24 påsar

Varje söndag tar de sin sopcykel på ett varv i grannskape­t. De besöker 12 hus och får med sig ungefär 24 påsar per söndag, vilket tar dem ungefär en och en halv timme, ett tidsspann som de båda menar är av liten betydelse för dem, men desto större för fler.

– Det tar en kort stund av våra liv att göra detta, men resultatet har betydelse för framtiden och miljön. Så varför inte bara göra det då, frågar sig Vega.

Positiva reaktioner

Responsen låter sig heller inte vänta. Flera som Sopcykeln hämtar hos tycker det är skönt att någon slänger och sorterar deras återvinnin­g. Även kompisarna har reagerat positivt på vad Lea och Vega gör.

– En kompis ville vara med och göra detta men jag sa nej, säger Vega.

– Det här är vår grej som vi gör tillsamman­s. Men de får gärna göra andra saker som gör världen bättre. Det uppmuntrar vi, tillägger Lea. Påverkar Greta Thunbergs arbete er någonting?

– Vi började innan hon blev stor. Men hon är cool och en inspiratio­nskälla för att hon vågar stå upp för miljön och få folk att fatta att vi måste göra någonting nu, säger Lea. Hur länge ser ni er själva hålla igång Sopcykeln?

– Så länge vi kan, säger Vega.

Det tar en kort stund av våra liv att göra detta, men resultatet har betydelse för framtiden och miljön.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BÄSTISAR. Lea och Vega åker varje söndag ut med sin cykel och sorterar sina grannars återvinnin­g. UNGA ENTREPRENÖ­RER. Projektet kallar de sopcykeln. För pengarna de samlar in gör de något kul tillsamman­s. SORTERAR. Rundan i grannskape­t avslutas vid den närliggand­e återvinnin­gsstatione­n i Stureby.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BÄSTISAR. Lea och Vega åker varje söndag ut med sin cykel och sorterar sina grannars återvinnin­g. UNGA ENTREPRENÖ­RER. Projektet kallar de sopcykeln. För pengarna de samlar in gör de något kul tillsamman­s. SORTERAR. Rundan i grannskape­t avslutas vid den närliggand­e återvinnin­gsstatione­n i Stureby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden