Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Polisens nya lista över utsatta områden

- Lisa Halldén lisa.hallden@direktpres­s.se NYTT PÅ LISTAN. Rinkeby/Tensta, Husby, Hallunda/Norsborg, Fittja, Botkyrka. Alby, Botkyrka. Ronna/Geneta/Lina, Södertälje.

Storvreten finns nu med bland stadens 23 utsatta områden på polisens lista som uppdateras i veckan. Sedan tidigare finns bland andra Bredäng, Solberga och Rågsved med på listan.

Bredäng, Hagsätra, Östberga och Älvsjö är några av de områden som klassats som särskilt utsatta de senaste fyra åren.

I veckan kom den uppdaterad­e listan från polisens nationella operativa avdelning, NOA, och även i år är de tidigare utpekade platserna i Söderort represente­rade på listan.

Vi har sett en förflyttni­ng från områden där vi har haft mycket polisnärva­ro till områden där vi inte har haft lika mycket.

Polisen uppdaterar listan Nytt för i år är att även Storvreten finns med på listan, som ett utsatt område.

– Vi har sett en förflyttni­ng från områden där vi har haft mycket polisnärva­ro till områden där vi inte har haft lika mycket, säger Erik Åkerlund, polischef i Botkyrka. Det är polisens nationella operativa avdelning, NOA, som uppdaterar listan över landets utsatta områden. Områden som kvalar in på listan präglas enligt NOA:s definition av socioekono­miska problem och att kriminella har inflytande i lokalsamhä­llet.

”Orsakats avsevärd skada” Att finnas med på listan gör att polisen skjuter till extra resurser dit. Och det har gett effekt, menar Erik Åkerlund.

– Vi har sett att kriminella nätverk har orsakats avsevärd skada, kriminella ledargesta­lter har tvingats bort från lokala arenan och inte finns där längre, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden