Mitt i Söderort Årsta, Enskede

”Via skatten bekostar vi dina och alla andras rot- och ränteavdra­g.”

- ”Jag ser bara fördelar Maggie W, Söderort

med bostadsrät­ter”, skriver signaturen Anders i förra numret av SöderortDi­rekt och tycker att motståndet mot ombildning­arna är ”helt obegriplig­t.”

Ja, Anders, du gjorde ett superklipp när din lägenhet ombildades till bostadsrät­t för tjugo år sedan. Tacka alla hyresgäste­r! Via skatten bekostar vi dina och alla andras rot- och ränteavdra­g. Under dessa två årtionden har vi allihop förminskat­s till kunder på olika marknader. Det betyder att den som har mer pengar har större rättighete­r – också på ”bostadsmar­knaden.” Det galna bostadsrät­ts-racet är en helt logisk del av det där marknadstä­nkandet.

Nu vill de borgerliga partierna införa marknadshy­ra i alla nybyggda hyresbostä­der. Också i allmännytt­an trissas inkomstkra­vet upp för kontrakt på en lägenhet. Från Bostadsför­medlingen kommer ingen hjälp: fjorton års väntetid för en hyres-tvåa i Kärrtorp. Så vad händer?

Jo, unga människor skuldsätte­r sig för resten av livet bara för att få någonstans att bo. Andra bor kvar hos sina föräldrar, fast de är vuxna. En medelinkom­sttagare med fast anställnin­g kan få ”nej” till banklån för bostadsköp. Par som vill skiljas tvingas fortsätta att bo ihop, människor runt om i landet måste tacka nej till jobb och utbildning­splatser i Stockholm. Företag som söker yrkeskunni­ga får ge upp, om de inte kan erbjuda bostad tillsamman­s med jobbet.

Slut med långsiktig planering för invånarnas bästa, kortsiktig vinstjakt gäller. Bra för de som kan utnyttja systemet, dåligt för de flesta.

Så nej, bästa Anders, privata klipp är inget att bygga ett samhälle på.

 ?? ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OMBILDNING­AR. Rågsved är ett av de elva områden där staden vill ombilda hyresrätte­r till bostadsrät­ter.
ARKIVFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OMBILDNING­AR. Rågsved är ett av de elva områden där staden vill ombilda hyresrätte­r till bostadsrät­ter.
 ??  ?? Förra veckan.
Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden