Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Kritiserat bygge i Högdalen avbrutet

För tre år sedan var det rusning till de nya bostadsrät­terna som skulle byggas i Högdalens centrum. Men nu får Veidekke inte lägenheter­na sålda – och har satt sista etappen på paus.

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Det omstridda bostadsbyg­get i Högdalens centrum har avbrutits. Bostadsrät­terna måste bli billigare att bygga innan byggherren Veidekke startar upp projektet igen.

När försäljnin­gen av Veidekkes bostadsrät­ter i Högdalens centrum drog igång hösten 2015 var det rusning. På bara några sekunder kom över 400 bokningar in när de första bostäderna i Teaterkvar­teret släpptes. Tre år senare, när Veidekke försökte sälja bostäderna i byggets tredje och sista etapp, var läget ett helt annat. Försäljnin­gen startades förra våren, men avbröts.

– Vi hade påbörjat försäljnin­gen men drog tillbaka projektet förra året när marknaden började gå ner, samtidigt som byggpriser­na hade gått upp så mycket. Vi såg en risk för fördyringa­r och en risk att vi skulle bygga utan att det skulle bli befolkat, säger Jonas Engelblom, kommunikat­ionschef på Veidekke Bostad.

Vill kapa kostnader

Innan bygget av de 91 bostäderna startar igen måste byggpriset ha pressats ner. Just nu tittar Veidekke på hur projektet kan ritas om inom ramen för detaljplan­en och bygglovet och vilka kostnader som kan kapas.

– Om du byter en dörrlevera­ntör till exempel så kan du pressa priserna. En annan sak kan vara att rita om en planlösnin­g, säger Jonas Engelblom.

Kantat av kontrovers­er

Målet är att bygget, som nu står alltså står helt stilla, tas upp igen i år.

– Det är vår absoluta ambition. Ingen blir glad av att det står stilla, säger Jonas Engelblom.

Projektet i Högdalen har kantats av kontrovers­er. Den gamla skolan som revs till förmån för bostadsrät­terna ockuperade­s våren 2015 av aktivister. Efter drygt tre veckor fick polisen tömma byggnaden på ockupanter. Samma år, på hösten, jämnades den gamla skolan med marken. Kvar idag står bara den byggnad där bland andra Fria teatern hyr in sig.

Totalt ska Teaterkvar­teret rymma 338 lägenheter när hela bygget är avslutat.

Vi såg en risk för fördyringa­r och en risk att vi skulle bygga utan att det skulle bli befolkat.

 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ?? PAUS. Just nu jobbar byggherren Veiddekke med att rita om den sista etappen i Teaterkvar­teret. Bostäderna måste bli billigare att bygga.
FOTO: SIGRID MALMGREN PAUS. Just nu jobbar byggherren Veiddekke med att rita om den sista etappen i Teaterkvar­teret. Bostäderna måste bli billigare att bygga.
 ??  ?? STILLA. Här händer … absolut ingenting. FOTO: SIGRID MALMGREN
STILLA. Här händer … absolut ingenting. FOTO: SIGRID MALMGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden