Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Söderort kan få ny stomlinje – för buss eller spårväg.

- Per Brandt

Det behövs bättre kollektivt­rafik för sträckan Älvsjö–Nacka/Orminge tycker Region Stockholm. Nu ska man kolla på hur det ska göras på bästa sätt.

Det byggs mycket i Söderort och Nacka med bland annat Älvsjö-Örby, Årstafälte­t, Söderstade­n och Slakthusom­rådet som några av de stora exploateri­ngsprojekt­en.

För det behövs det bättre kollektivt­rafik menar trafikförv­altningen i Region Stockholm. Idag är det ”relativt omfattande biltrafik samtidigt som kollektivt­rafiken erbjuder en förhålland­evis låg tillgängli­ghet” på tjänsteman­naspråk.

Viktigt med helhetsana­lys

Nu föreslår de därför att nio miljoner kronor ska läggas på att undersöka hur sträckan Älvsjö-Nacka, via Årsta, Gullmarspl­an och Hammarby Sjöstad, vidare till Nacka och Orminge sa få bättre kollektivt­rafik.

Det har gjort olika behovsanal­yser tidigare men inget helhetsjob­b, vilket är viktigt att göra nu enligt tjänstemän­nen. Detta då det redan byggs på delar av sträckan och de behöver få klart hur mycket mark de kan behöva för kommande stomlinje-satsning.

Utredninge­n ska nu kolla på vad som som ger störst ”nytta” och är mest effektivt av buss eller spårbunden trafik.

Problemati­ska områden

Längs sträckan finns flera problemati­ska områden på förhand, som Gullmarspl­an, där både nya tunnelbana­n byggs och ny busstermin­al ska byggas. Även Hammarby sjöstad pekas ut som ett tufft område där det redan idag finns brister för ”hur ytterligar­e stomtrafik, till exempel busstrafik, på ett gent och framkomlig­t sätt ska kunna ta sig från Gullmarspl­an vidare mot Sickla” enligt tjänstemän­nen.

Den 18 juni ska politikern­a i trafiknämn­den ta beslut om att starta utredninge­n eller inte.

 ?? ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UTREDS. Älsvjö-Nacka kan få ny stomlinje. Frågan är om det blir buss eller spårtrafik.
ARKIVFOTO: MIKAEL ANDERSSON UTREDS. Älsvjö-Nacka kan få ny stomlinje. Frågan är om det blir buss eller spårtrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden