Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Skejtande ger Katja superkraft­er Det är som yoga på hög höjd med hög fart, en ständig kamp mot tyngdlagen.

Skateboard gör debut som OS-gren och fler kvinnliga förebilder tar plats och blir synliga. Det kan innebära att fler tjejer plockar fram brädan. Det hoppas i alla fall Bio Rio-grundaren Katja Uneborg, som kvalar till OS och samtidigt drar igång ”Tjejske

- Text: Rósanna Róbertsdót­tir | Foto: Sacharias Källdén

ALDRIG FÖR SENT.

Under sommaren ska Katja Uneborg tillsamman­s med flera skejtnätve­rk från Stockholm hålla i skejtkväll­ar för tjejer, och det första tillfället blir på tisdag den 18 juni.

Kvinnor och tjejer i alla åldrar och på alla nivåer är välkomna till trärampen i Rålambshov­sparken för gratis hjälp att lära sig skejta eller utveckla sin färdighet.

– Det är som yoga på hög höjd med hög fart, en ständig kamp mot tyngdlagen. Skejt kräver din totala närvaro, säger Katja Uneborg.

Hennes passion för skateboard vaknade för elva år sedan, när hon som 29-åring tillsamman­s med Ellen Tejle just hade startat Bio Rio. Med både bostad och jobb i Hornstull började hon att promenera med kaffe i hand över Västerbron till Rålambshov­sparken.

Barnvagn över Västerbron

När Katja Uneborg fick barn tog hon barnvagn och skateboard över över samma bro. Tornadon som i dag dyker tveklöst ned för bowlen stod 2008 i buskarna vid Rålisrampe­n, rädd för att ta plats.

– Då var jag ändå 29. Jag tror det finns ett stort intresse bland tjejer i dag för skateboard, det gäller bara att fånga upp det och ge dem möjlighet att ta plats och hitta sitt sammanhang med brädan. Samtidigt är det hundratals procent fler tjejer som skejtar idag än när jag började, säger hon.

OS i Tokyo nästa år

Det blir i Tokyo 2020 som det första OS i skateboard går av stapeln, och i OSkvalet i Värnamo gick Katja Uneborg vidare. Det innebär att ett kval i tre steg väntar: i LA, Shanghai och São Paolo.

Många i skateboard­världen är skeptiska till att skejt blir en OS-gren, framförall­t eftersom sporten inte traditione­llt är kopplad till tävling.

Men Katja Uneborg ser också möjlighete­r. Skateboard­ing som OS-gren kan innebära mer pengar i skateboard för kvinnor.

– Det har länge funnits pengar på herrsidan internatio­nellt. Och vi är många som är drivna och vill se fler möjlighete­r för tjejer som vill skejta, säger hon.

”Det är så mycket mentalt”

Katja Uneborg är höjdrädd men menar att en eld inom henne gör det möjligt att kasta sig ut.

– Du får tillgång till en superkraft du har i dig. Och när du lyckas överkomma ett hinder blir du stärkt. När någon lär sig droppa för första gången får den i skejtvärld­en lika mycket påhejninga­r som nån som lär sig göra något på högre nivå. Man vet hur starkt och mäktigt det känns att ta ett kliv.

Eftersom det inte går att skejta om det finns ett inre tvivel, tvingas skejtaren utveckla en stark inre röst, enligt Katja Uneborg.

– Det är så mycket mentalt, man måste utveckla en snäll inre dialog som säger; jag klarar det här, jag kan och vågar. Det är precis som med allt annat i livet.

 ??  ?? TJEJSKEJT. ”Jag tror det finns ett stort intresse bland tjejer för skateboard, det gäller bara att fånga upp det och ge dem möjlighet att ta plats och hitta sitt sammanhang” säger Katja Uneborg.
TJEJSKEJT. ”Jag tror det finns ett stort intresse bland tjejer för skateboard, det gäller bara att fånga upp det och ge dem möjlighet att ta plats och hitta sitt sammanhang” säger Katja Uneborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden