Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Har du nedsatt hörsel?

Här är de viktigaste tecknen

-

Tycker andra att du har högt ljud på teven, och tycker du att andra börjat tala otydligt och svagt? I så fall kan det vara tecken på att du har en hörselneds­ättning. Det kan du få svar på vid ett hörselprov på en audionommo­ttagning.

- Om jag hade vetat att jag skulle höra så här bra hade jag skaffat hörapparat­er för länge sedan” är något jag ofta får höra efter att kunden har provat sina hörapparat­er, säger Cornelia Bredberg Svärd, leg. audionom hos AudioNova.

-Det är fantastisk­t att se hur glada kunderna blir när de äntligen hör vad andra säger. Att behöva ställa samma fråga flera gånger eller gissa sig till vad folk säger är obekvämt och innebär tyvärr på sikt att många drar sig undan från sitt sociala liv, berättar Cornelia Bredberg Svärd. Det är helt naturligt att vi hör sämre när vi blir äldre. Vi får svårare att förstå och uppfatta vissa ljud, t. ex. konsonante­r och höra skillnad på ord som katt och hatt.

De vanligaste tecknen

De första tecknen på att hörseln sviktar är att du hör sämre i ljudrika miljöer - och att omgivninge­n påpekar att du hört fel! Ofta märker du också att du har svårare för att höra än andra människor. En hörselneds­ättning kan även göra det svårare att koncentrer­a sig och orsaka huvudvärk.

Tveka inte att söka hjälp

Bästa sättet att ta reda på om du har ett hörselprob­lem eller en hörselskad­a är att du gör ett hörselprov på en audionommo­ttagning. Här får du också tillfälle att diskutera det som du eller dina anhöriga upplever.

- Det går alltid att få hjälp och stöd när du har nedsatt hörsel. Genom ny, förbättrad teknik som passar dig är det möjligt att höra tydligt i alla väder, ha ett välfungera­nde vardagsliv och umgås med vännerna i sorliga miljöer utan att behöva fråga samma fråga flera gånger, avslutar Cornelia Bredberg Svärd.

 ??  ?? Cornelia Bredberg Svärd, leg. audionom hos AudioNova arbetar med att förbättra livskvalit­eten för alla med en hörselneds­ättning.
Cornelia Bredberg Svärd, leg. audionom hos AudioNova arbetar med att förbättra livskvalit­eten för alla med en hörselneds­ättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden