Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Rågsveds barn förtjänar ett bibliotek

- Rågsvedsba­rn gillar böcker, Cicci Herrström Lena Rydblom Rosa Lundmark Vänsterpar­tiet Vantör

det får vi från Vänsterpar­tiet kvitto på under Rågsvedsda­gen. Sedan flera år har vi nämligen en enkät där barn svarar på frågor om böcker, film och bibliotek och som tack välja en bok. Ett 60-tal barn brukar svara. En del förvånas över att boken är gratis.

Barnens bokfavorit­er varierar. Böcker som flera gillar är Lasse-Maja och hästböcker men i övrigt skiftar det från klassiker till fakta och läskiga böcker. Uppmuntran­de är att många fler än hälften vet att de kan låna gratis på bibliotek. Det är också roligt att nästan alla vet att de har sitt närmaste bibliotek i Högdalen, skolan och i Hagsätra. Hade kunnat vara Rågsved, om den rödgrönros­a satsningen inte tagits bort av grönblåa majoritete­n.

Bonusfråga­n om vad det är som gör att det är gratis att låna på bibliotek var klurig, men barnen hade svar. Några vet att bibliotek betalas av skatt och för övriga berättar vi. Många vet att det är gratis för att barn ska lära sig läsa. Det är ju rätt då biblioteke­n ska främja barns språkutvec­kling och stimulera till läsning!

Vi vill ta barn på allvar. På Valborg på Perssons Betong brukar vi även be om förslag för att göra ett bra Rågsved bättre. Det har gett idéer till vårt lokala program. När barnkonven­tionen blir lag vill vi därför utmana andra partier att också ha barn i fokus på Rågsvedsda­gen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden