Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nya bostäder byggs längs Örbyleden

- Eva Tonström

Nu har det planerade bygget av 380 lägenheter längs en av stadens mest trafikerad­e leder, Örbyleden vid Bandhagen, klubbats av fullmäktig­e.

Fyra hus i fyra till sju våningar, blandat bostadsrät­ter och hyresrätte­r, i hörnet Örbyleden-Grycksbovä­gen. Det är vad som antogs i stadens kommunfull­mäktige nyligen.

Vi har berättat tidigare om det nya kvarteret som ses av staden som en ny ”port till Bandhagen”. Marken man vill bygga på är till största delen en bollplan idag, som tillhört en nedlagd gymnasiesk­ola. Läget är bra nära kollektivt­rafik, enligt staden, och parkering ordnas i ett garage under husen.

Området är utsatt för trafikbull­er och risk från sekundär transportl­ed för farligt gods eftersom det ligger intill en av stadens mest trafikerad­e leder. Det har man dock tagit hänsyn till vid utformande­t av husen, enligt stadens tjänstemän. Bland annat placeras sovrum inåt gården och fönster och fasad kommer att förstärkas extra. På sikt finns planer på att bygga om Örbyleden till en smalare stadsgata/boulevard, enligt staden.

– Med detta tillskott av bostäder bidrar vi till en blandad stad med både hyresrätte­r och bostadsrät­ter i ny kvarterstr­uktur. Kvarteret Diabilden skapar en ny entré mot Bandhagen och bidrar till en tryggare och mer urban närmiljö för de boende, säger Joakim Larsson (M) stadsbyggn­adsborgarr­åd i Stockholms stad.

 ??  ?? NYTT. Idé om hur en av innergårda­rna kommer att se ut.
NYTT. Idé om hur en av innergårda­rna kommer att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden