Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Måsunge i kläm räddad vid Gullmars

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

En liten måsunge som hamnat i ett rör under gatan vid Gullmarspl­an kunde räddas i sista stund. – Den hade inte klarat ett dygn till, säger Andréas Forsman på Stockholms Vildfågel Rehab.

Det var för ungefär en vecka sedan som flera personer hörde av sig till den ideella organisati­onen Stockholms vildfågel rehab efter att ha hört fågelljud från gatan vid Gullmarspl­an.

– När fiskmåsar bygger bon i stadsmiljö är det oftast på takhöjder och efter att äggen har kläckts så hoppar ungarna normalt ner från boet för att fortsätta sin utveckling på marken. Det som hade hänt här var att en fågelunge hade ramlat ner i en stupränna som ledde rakt ner i marken till ett dagvattens­ystem, säger Andréas Forsman, kommunikat­ionsansvar­ig på Stockholms vildfågel rehab som tar hand om sjuka och skadade vilda fåglar.

Organisati­onen fick fem samtal från folk som hörde ljud från fågeln.

– Vi åkte till platsen och plockade isär röret och kunde se att måsungen hade åkt ner någon meter. För att den inte skulle åka ner ytterligar­e i systemet var vi tvungna att modifiera ett verktyg som vi placerade bakom fågeln. Det var inte lätt att få upp den, säger Andréas Forsman.

Medtagen och hungrig

Räddningsf­örsöket lyckades trots svårighete­rna och när den lilla fågelungen kom upp så var den medtagen och väldigt hungrig.

– Den var jätteblöt och hade dålig vikt. Den hade inte klarat ett dygn till. Måsungen var max sex dagar gammal och hade vistats högst två dygn under marken.

Nu kommer måsungen att få vila upp sig på rehab.

– Den kommer att få lära sig flyga och umgås med vuxna individer för att lära sig vuxet beteende och läten, säger Andréas Forsman.

 ?? FOTO: SVA ?? RÄDDAD. En liten måsunge som hade ramlat ner i ett stuprör kunde räddas av Stockholms vildfågel rehab för en vecka sedan.
FOTO: SVA RÄDDAD. En liten måsunge som hade ramlat ner i ett stuprör kunde räddas av Stockholms vildfågel rehab för en vecka sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden