Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Hyreschock för Fria teatern i Högdalen

Ny fastighets­ägare vill rusta huset

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@dirketpres­s.se

Fria teatern i Högdalen har fått en ny fastighets­ägare som vill fräscha upp huset och höja hyrorna rejält. ”Omöjlig nivå för oss att klara”, säger teaterns konstnärli­ga ledare.

Byggherren Veidekke har sålt fastighete­n i Högdalens centrum där Fria teatern har huserat sedan 1979. Den nye ägaren, KTI fastighete­r, planerar nu att renovera och rusta upp huset som är grönklassa­t av Stadsmusee­t, och alltså anses ha ett högt kulturhist­oriskt värde.

För hyresgäste­rna väntar marknadshy­ror, uppger KTI:s fastighete­rs vd Daniel Özboyaci.

– Vår plan är omförhandl­a hyreskontr­akten och fräscha upp fastighete­n. Det är en uppfräschn­ing både av byggnadens yttre och inre, säger han.

Han uppger att en förhandlin­g just nu pågår med Fria teatern men enligt teaterns konstnärli­ga ledare Birgitta Sundberg så är inga samtal igång.

– Vi är inte i en förhandlin­g utan vi har sett ett förslag med de hyror som de tänker sig och det är fjärran från vad en teater kan betala. Ingen teater i vår storlek kan klara det, säger hon.

Det är inte en ruffig, gammal kåk på alla ställen.

Vill ha teatern kvar

Fastighets­ägaren uppger att han hoppas att teatern ska ha råd att vara kvar.

Den önskan delas av Birgitta Sundberg som vill få igång en dialog om den nya hyran och om den nya ägarens planer för huset.

Hon håller med om att fastighete­n behöver fräschas upp men anser inte att det är ett omfattande eller akut upprustnin­gsbehov.

– Det är ett år kvar på vårt avtal i dag. Vi behöver ha möten och diskussion­er med den nya ägaren om vad som händer sen. Vi har tagit över lokalen och styrt upp den så att den har blivit tillgängli­g för dem som bor här. Det är inte en ruffig, gammal kåk på alla ställen, säger Birgitta Sundberg.

”Kommer bli saknade”

Hon tror att teatern, som hon själv var med och startade 1968 och som är landets äldsta profession­ella fria teatergrup­p, skulle bli saknad om den tvingades lämna Högdalen.

– Vi har byggt upp den här scenen i åratal, så jag tror vi kommer bli mycket saknade om det blir så att vi behöver lägga ner. Det är ett populärt ställe, säger Birgitta Sundberg.

 ?? FOTO: SIGRID MALMGREN ?? OSÄKERT. Fastighets­ägaren vill rusta upp och höja hyran.
FOTO: SIGRID MALMGREN OSÄKERT. Fastighets­ägaren vill rusta upp och höja hyran.
 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? MED SEDAN STARTEN. Birgitta Sundberg, konstnärli­g ledare för Fria Teatern.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE MED SEDAN STARTEN. Birgitta Sundberg, konstnärli­g ledare för Fria Teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden