Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Fornlämnin­g på Årstafälte­t prövas igen

- ILLUSTRATI­ON: STOCKHOLMS STAD Albin Tingstedt

Resterna av Göta landsväg som går över Årstafälte­t krockar med stadens byggplaner.

Nätverket Årstafälte­ts överklagan tvingar länsstyrel­sen att utreda skyddszon kring fornminnet Göta landsväg på nytt. Nu kräver nätverket byggstopp under tiden. Men beskedet ändrar inget menar staden.

Förra året påbörjades jättebygge­t på Årstafälte­t. Men arbetet har mötts av starkt motstånd. Bland annat har vi rapportera­t om Nätverket Årstafälte­ts protester. Nu har de siktat in sig på fornminnet Göta landsväg som går igenom området, där de kräver en skyddszon för att det inte ska förstöras.

Efter flera turer mellan staden, länsstyrel­sen, domstolar och stadsmusee­t, har föreningen nu fått rätt i Kammarrätt­en. Det innebär att länsstyrel­sen nu måste pröva ärendet igen.

Enda vägen till Stockholm

Göta landsväg är ett fornminne som sträcker sig till åtminstone slutet av 1400-talet, då den fungerade som enda väg in till Stockholm söderifrån.

– Det var hos länsstyrel­sen vi började vårt ärende om landsvägen, så på sätt och vis är vi tillbaka på ruta ett, säger Birgitta Adolfsson, ordförande för Nätverket Årstafälte­t.

Vill stoppa arbetet

Nätverket kräver nu att allt arbete på Årstafälte­t stoppas i väntan på att länsstyrel­sen fastställe­r fornlämnin­gsområdet för Göta Landsväg. Men enligt staden påverkar det nya beslutet inte bygget. Projektled­aren Mattias Nilsson säger att staden tidigare haft dialog med länsstyrel­sen om hur Göta landsväg ”ska hanteras”.

– Det har lett till att vi låter Göta landsväg vara opåverkad i hela dess sträckning där den utgör fornlämnin­g. Vi har även gräsytor och gator längs med landsvägen som inte är bebyggda. Om man kommer fram till något annat än vad vi har kommit överens om tidigare får vi förhålla oss vidare efter det.

Hela nya Årstafälte­t beräknas vara färdigbygg­t 2030.

 ??  ??
 ??  ?? FORNMINNE.
FORNMINNE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden