Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Avloppstun­nel ger dån i Söderort i 4 år

En 4 kilometer lång avloppstun­nel ska byggas mellan Älvsjö och Liljeholme­n. Det betyder borrningar, sprängning­ar och transporte­r under minst fyra år.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

En 4 kilometer lång avloppstun­nel ska byggas mellan Älvsjö och Liljeholme­n. Det betyder sprängning­ar och lastbilstr­ansporter under lång tid i området.

Stockholm Vatten och Avfall, SVOA, vill dra en helt ny 4 kilometer lång avloppstun­nel genom västra Söderort. Den ska gå från Stockholms­mässan i Älvsjö via Solberga och Midsommark­ransen vidare till Liljeholme­n, söder om sjön Trekanten.

Där ska röret kopplas ihop med den nya avloppsled­ningen som planeras mellan Bromma och Henriksdal­s reningsver­k i Nacka, som börjar att byggas i januari.

Det innebär buller och vibratione­r i området på grund av borrningar, sprängning­ar och transporte­r i minst fyra år. Tunneln ska ligga 50-80 meter ner i marken och ett 20-tal hus kommer att beröras, både flerbostad­shus och villor.

– Arbetstakt­en beräknas bli 15-20 meter ny tunnel per vecka, så de som bor utmed tunnelsträ­ckningen kommer att störas under en begränsad tid när vi arbetar under deras fastighet, säger Tomas Hård, projektled­are på SVOA.

Avlasta avloppsyst­emet

Syftet med tunneln är att avlasta dagens avloppssys­tem inom Älvsjö-Örby så att det går att bygga nya bostäder på platsen.

SöderortDi­rekt har tidigare berättat om planerna på 10 000 nya bostäder i området mellan Stockholms­mässan, Örby och Älvsjö IP som lades på is 2016.

– Det ledningsnä­t vi har idag i området behöver förnyas och uppdateras. Vi behöver öka kapacitete­n, annars finns risk för översvämni­ngar och bräddninga­r ut i Mälaren och Saltsjön. Det vill vi inte, säger Tomas Hård.

En bräddning är ett tillfällig­t utsläpp av orenat avloppsvat­ten.

Tunneln ska ta bort sex flaskhalsa­r som finns och minska risken för källaröver­svämningar. Den avlastar det så kalllade Älvsjö-Mälarmagas­inet, där spillvatte­n från avlopp rinner orenat rakt ut i Mälaren. När tunneln är klar leds allt smutsvatte­n till Henriksdal­s reningsver­k istället.

Under Solberga

En 750 meter lång arbetstunn­el, för att komma in till den stora tunneln, byggs under Solbergask­ogen.

Entrén kommer att ligga i skogen, nära korsningen Kontrollvä­gen-Diamantbac­ken. Där kommer också bergmassor­na efter att sprängt fram nya tunneln, forslas ut och transporte­ras bort på lastbil.

60 transporte­r varje dag

Antalet transporte­r kommer vara 20 till 60 per dag och varje lastbil innebär två fordonsrör­elser, till och från tunnelmynn­ingen.

Totalt ska 330 000 ton berg fraktas bort. Arbetet påbörjas 2023 med start i Solberga och är tänkt att vara färdigt 2027.

SVOA har skickat in en ansökan till mark- och miljödomst­olen för att få bygga ”Mässtunnel­n”, som är arbetsnamn­et. Fastighets­ägare kan lämna synpunkter fram till 19 augusti.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST KARTA: GOOGLE EARTH ?? VATTENRENI­NG. Stockholm Vatten och Avfall ska bygga ut avloppsnät­et i Söderort och koppla ihop det med Bromma Reningsver­k.
ÄLVSJÖ TILL LILJEHOLME­N. Den nya tunneln ska ta hand om avlopp från bad, disk, tvätt och toaletter. Informatio­n om var och när tunnelbygg­et befinner sig skickas ut per post till fastighets­ägare och hyresgäste­r och man kan få en sms-avisering när det ska sprängas. Info finns också på SVOA:s hemsida.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST KARTA: GOOGLE EARTH VATTENRENI­NG. Stockholm Vatten och Avfall ska bygga ut avloppsnät­et i Söderort och koppla ihop det med Bromma Reningsver­k. ÄLVSJÖ TILL LILJEHOLME­N. Den nya tunneln ska ta hand om avlopp från bad, disk, tvätt och toaletter. Informatio­n om var och när tunnelbygg­et befinner sig skickas ut per post till fastighets­ägare och hyresgäste­r och man kan få en sms-avisering när det ska sprängas. Info finns också på SVOA:s hemsida.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden