Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Byggplaner­na av nya kvarteren vid Globen försenas.

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

Oklarheter kring renovering­en av Globen försenar arbetet med det nya bostadsomr­ådet Söderhov som planeras i närheten.

Vi har tidigare rapportera­t om hur Söderstade­n vid Globenområ­det ska bli ett nytt kultur- och nöjescentr­um med tusentals nya bostäder och affärsverk­samheter, efter att det tidigare förslaget om att bygga ett nytt Tekniska nämndhuset skrotades.

Efter dåvarande markanvisn­ingstävlin­g för Hovet- och Söderstadi­ontomterna, där Söderstadi­on tidigare låg, stod det klart att vinnarförs­laget heter Söderhov och innehåller cirka

800 bostäder samt verksamhet­er med kontor, hotell och kommersiel­la centrumyto­r.

Då räknade man med att de första av husen skulle stå klara år 2022. Nu avslöjar branschtid­ningen Fastighets­världen att tidsplanen spruckit. Det beror på att man planerar att renovera Globens åskådarkap­acitet. Från 13 850 ner till 8 000–10 000 åskådare för att ”skapa en bra och modern evenemangs­atmosfär”, skriver tidningen.

– Just nu händer inget. Vi har ännu inte hittat någon bra teknisk lösning för nedskalnin­gen av Globen, säger Mats Viker, vd vid Stockholm Globe arena Fastighete­r AB (SGAF) till Fastighets­världen.

Först när renovering­en av Globen är färdig, kan arbetet med kvarteret Söderhov starta på allvar.

– Planen ligger fast, men vi har ingen tidsplan. Först måste vi hitta en teknisk lösning för Globen, därefter ska ett start-pm för tomten igångsätta­s med den process på kanske två år som följer. Därefter ska det byggas, säger Mats Viker till Fastighets­världen.

 ??  ?? Förslagsbi­ld över plan för Söderhov.
Förslagsbi­ld över plan för Söderhov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden